Na današnji dan rođen je Endi Vorhol

06/08/2015 16:28

Na današnji dan rođen je Endi Vorhol

Na današnji dan, 6. avgusta 1928. godine rođen je slikar, novinar, glumac, režiser i najznačajniji predstavnik pop-arta, Endi Vorhol.

Rođen je u Pitsburgu (Pensilvanija) u radničkoj porodici rusinskog porekla. Endi se razboleo od horeje – bolesti koja izaziva trzaje mišića, u trećem razredu. Zbog ove bolesti došlo je do promena u pigmentu kože, a kod Endija se kasnije razvila i hipohondrija, kao i strah od bolnica i doktora. vorhol

S obzirom na to da je kao dete bio bolestan, često je vreme provodio u krevetu, a ovaj period ispunjavao je crtanjem, slušanjem radija i skupljanjem sličica filmskih zvezda – iz hobija.

Svoj talenat i sklonost ka umetnosti pokazao je rano, pa je to bio razlog za upisivanje na univerzitet u Pitsburgu gde je studirao dizajn. Nakon studija, u Njujork se preselio 1949. godine gde je uspešno započeo svoju karijeru u jednom magazinu gde je bio zadužen za ilustracije i oglase.

Ubrzo je od ilustratora došao do statusa najpoznatijeg umetnika u Americi. Nakon što je počeo da slika mnoge poznate ličnosti i popularne ikone, ali i najpopularnije američke proizvode, otvorio je svoj atelje koji je nazvao “The Factory” gde su se okupljali umetnici iz različitih oblasti.

Tokom 60-ih godina počeo je da slika u serijama i da se bavi štampom na tkanini, čime je doprinosio da umetnost postane masovni produkt. Prema njegovim rečima – želeo je da postane mašina koja će produkovati umetnost, čime je pokrenuo revoluciju u umetnosti, a njegov rad načinio popularnim i kontroverznim.

Štampanjem novčanica, poznatih ličnosti, brendiranih proizvoda, slika iz novina, snimendi-vorhol-pop-artanjem filmova u svom ateljeu i stvarajući umetnost na svoj način – uz pomoć svojih prijatelja i ljudi koje je okupljala Vorholova umetnost, on je uspeo da postane najznačajniji predstavnik pop-arta, odnosno američke popularne kulture.

Nakon velikog uspeha tokom 60-tih godina, ali i pokušaja ubistva koji je jedva preživeo, Vorhol je u narednim godinama živeo malo povučenije, ali se i dalje kretao u krugu poznatih ljudi.

Do kraja života nije prestao da stvara, a deo njegove umetnosti su i filmovi, kojih je snimio čak 60. Među njima ima dosta filmova koji su predstavljeni kao kontroverzni i slobodniji.

Osim što je predstavljao ikonu pop kulture i predstavnika pop-arta, bio je jedan od prvih umetnika koji je otvoreno govorio o svojoj homoseksualnosti, koja je predstavljala veliki deo njegove umetnosti – u vidu inspiracije i teme njegovih dela.

Preminuo je u Njujorku sa 58 godina – 22. februara, 1987. godine. Uzrok iznenadne smrti je komplikacija nakon rutinske operacije žučne kese, kada je u toku noći umro od infarkta.

06/08/2015 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments