Frojdenberg – grad autentične arhitekture

04/02/2021 12:16

Frojdenberg – grad autentične arhitekture

Grad je srednjevekovni lepotan, a centar po kome je autentičan, obnovljen je u kasnom srednjem veku.

Frojdenberg (Freudenberg) je mali šarmantni gradić smešten u Nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna – Vestfalija.

Gradić ima malo više od 18.000 stanovnika i smešten je u blizini većih gradova – Kelna, Dotmunda i Bona koji su mu na samo sat vremena vožnje automobilom, a do Frankfurta treba svega sat i po. Leži na bržuljkastom području, između 240 i 505 metara nadmorske visine. Celo njegovao područje zauzima 54.5 kvadratnih kilometar, a od toga dve trećine zauzimaju šume. 

Poznat je po svojoj specifičnoj i autentičnoj arhitekturi. Odmah uočljive crno-bele fasade i umrežene grede ovom mestu daju „ono nešto“, zbog čega je grad drugačiji od svih drugih u ovoj zemlji i šire.

U pitanju je najpoznatiji deo Frojdenburga, stari deo grada nazvan „Alter Flecken“ koji se sastoji isključivo od polu-drvenih kućica, kojih ima čak i pedesetak. One su gotovo sve iste- i veličine i izgleda, a većina ih datira još iz XVII veka, kada je grad morao biti obnovljen nakon velikog požara koji ga je zahvatio .

Alter Flecken i njegove kuće su poznate nadaleko, i izvan granica regije. On ima izgled najlepše razglednice, tipičnog bavarskog mesta. Centar grada uključen je u Kulturatras des Landes Nordrihein- Westfalen ( Kulturni Atlas država Severna Rajna- Vestfalija) i poznat kao „spomenik od međunarodnog značaja“.

Zbog istorijskog nasleđa i okolnih šumovitih gorija, u ovom kraju i samom gradu- turizam je veoma razvijena grana. Najbolje vreme za posetu gradu je jesen ili zima, kažu. Tada taj gradić deluje još čarobnije, pogotovo kada sneg ukrasi krovove ovih lepih i neobičnih kućica i beli pokrivač naglasi kontrast.

04/02/2021 12:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments