Upoznajte samoproklamovanu prestonicu kanabisa!

28/08/2018 10:51

Upoznajte samoproklamovanu prestonicu kanabisa!

U brdima Reinbou u istočnoj Australiji, u dolini vulkanskog kamena i drugih prirodnih čuda proteže se malo mesto, koje gaji veliku reputaciju.

Naime, gradić koji broji 1500 stanovnika, decenijama je sredina australijske kontrakulture.

“Grad od kanabisa”

Reč je o gradiću Nimbin, u kojem se nalazi ulica Alternativni put, informacioni centar Ambasada konoplje, Kanabis bar i mnoge druge stvari koje čine da se osećate kao da ste doputovali u vreme ljubavi, mira i naravno, obilja trave.

U gradu postoje brojne prodavnice trave, pa čak i autobusi koji nude “ukusne” kolačiće. Ovaj grad je mnogo ispred svog vremena.

Nekada je ovo mesto bilo farmersko naselje bez budućnosti. Međutim, grad je dobio drugu šansu kada je izabran za područje u kome će se održati Akvarius festival 1973. godine.

Festival je predstavljao okupljanje studenata, umetnika i hipija, jednom nedeljno, koji su proslavljali održivost i kreativnost.

Nakon što je festival završen, mnogi su odlučili da ostanu da žive u Nimbinu postavljajući osnovu za alternativnu životnu zajednicu. Zajedno sa ovim identitetom rame uz rame, došla je i upotreba narkotika.

Postavlje se pitanje zakona, odnosno kako je Nimbin, u zemlji u kojoj upotreba marihuane nije legalna, ostaje iznad zakona. Naime, australijske vlasti su godinama okretale glavu od ovog problema. Tek u poslednjih nekoliko godina, policija je počela sa hapšenjem i brojnim napadima, što mnogi stanovnici smatraju nepravičnim.

Za jednu malu zajednicu, Nimbin se nalazi na samom vrhu kada je edukacija o kanabisu u pitanju, ali i ekološke inicijative i širenje umetnosti.

Zajednica organizuje događaje kao što je MardiGras festival, na kom se ljudi edukuju o upotrebi kanabisa, uz brojne štandove i raznovrsne umetničke proslave. U međuvremenu, region Reinbou, poznat po svojim prirodnim lepotama, sadrži i tri prašume koje su na listi svetske baštine, brojne nacionalne parkove i Svete stene Nimbina starih Bunđalung Aboridžina.

28/08/2018 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments