Kakvu tajnu skriva ovaj italijanski gradić?

24/08/2018 10:06

Kakvu tajnu skriva ovaj italijanski gradić?

U gradiću na jugu Sicilije, vekovima se pravi čokolada po uzoru na recept drevnih Asteka.

Sicilija naprosto mami turiste iz celog sveta, zahvaljujući lepotama prirodnog okruženja, uzbudljivoj istoriji i ukusnoj hrani, a gradić Modika je tu, da na kraju zasladi sve.

Italijanska čokolada

Retko kome bi prva asocijacija na Siciliju bila čokolada. Međutim, gradić Modika je mesto u kom ćete otkriti očaravajuć i poseban ukus čokolade!

Kakao se dobija od biljke Theobroma cacao, čije ime znači „hrana za bogove“.

Modika se nalazi na UNSECO-voj listi svetske kulturne baštine, zahvaljujući predivnoj arhitekturi ali to nije sve što ovaj grad ima da ponudi. Naime, stanovnici mogu da se pohvale slatkim specijalitetom koji nije tipičan za italijansku kuhinju – čokoladom.

Poslastica se pravi po receptu drevnih Asteka, na način na koji su oni pravili napitak xocolātl, od zrna kakaoa.

Tokom 16. veka, Sicilijom su vladali Španci i tada su konkistadori na tlo Italije iz Meksika doneli kakao i recept za pripremu napitka koji su Asteci pripremala i konzumirali. Ukoliko se pri pripremi tople čokolade koriste određeni začini, napitak se mogao upotrebiti i kao afrodizijak.

Stanovnici Modike su zahvaljujući Špancima otkrili tehnike za obradu kakaoa, poput rendanja na okruglom kamenu slčnom metate-u, koji su Asteci koristili za sitnjenje žitarica.

FOTO:www.visitsicily.info

Sicilijanski proizvođači čokolade mešali su kakao sa šećerom, pažljivo kako se šećer ne bi skroz otopio i ostavio blagu hrskavu teksturu. Smesa se zatim kombinovala sa raznim dodacima, karakterističnim za Siciliju – limeta, vanila, limun, cimet…

Priprema ove ukusne poslastice u Modiki održava se vekovima, a danas na ulicama grada mogu se videti stare prodavnice čokolade koje postoje već generacijama.

FOTO:www.visitsicily.info

Svakog decembra u ovom gradu održava se festival “ČokoModika”.

24/08/2018 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments