U Sibiru otkrivena najranija grobnica skitskog princa

15/01/2018 14:03

U Sibiru otkrivena najranija grobnica skitskog princa

Mnogo pre nego što su Mongoli, sa Džingis- kanom, osvojili veći deo Evrope i Azije, živeli su mnogo opasniji nomadski ratnici u Siberiji- Skiti.

Skiti su bili nomadski narodi i plemena iranskog porekla koja su u 8. i 7. veku p.n.e. migrirala iz središnje Azije na područje čije je središte bila današnja Ukrajina,  gde su osnovali tzv. Skitsko kraljevstvo. Skitija se protezala sve od Dunava na zapadu do granica Kine na istoku, a vladavina ovog naroda održala se negde do 2. veka p. n.e.

Neprocenjivo arheološko nalazište

Budući da su se stalno selili, mnogo toga o njima istorija ne poznaje, a najviše smo o ovom narodu saznali iz zapisa grčkog istoričara Herodota. Iz tog razloga, nova arheološka otkrića u Sibiru su veoma važna.

Oklop Saka poglavara, tzv. “Zlatni ratnik”, nađen u Kazahstanu

Naime, u ruskoj autonomnoj republici Tuvi, u južnom Sibiru, oktivena je najranija i najveća skitska grobnica, koja je pripadala njihovom princu. Analizirajući drvene grede u grobnicama, arheolozi su došli do zaključka da je u pitanju 9. vek p.n.e. Ovo takođe znači da su naučnici otkrili i najraniju poznatu grobnicu koja je pripadala nekom skitskom vođi.

Sama grobnica pronađena je u močvarnom predelu poznatom pod nazivom Sibirska dolina kraljeva, a budući da se nalazi kilometrima od naseljenog mesta, naučnici smatraju da je lokacija upravo zbog toga bila i izabrana- jer je bilo nemoguće uništiti ili opljačkati grob ovoliko daleko od naselja.

Iz tog razloga, grobnica je dobro očuvana, a daljim istraživanjem, kako grobnice, tako i zemljišta okolo, arheolozi se nadaju da će otkriti mnogo više detalja.

Ovaj narod je uglavnom nosio tetovaže i zlatan nakit, a širili su strah i trepet Sibirom. Ono po čemu su ostali upamćeni jeste što su najverovatnije bili među prvim ratnicima koji su savladali ratne veštine koristeći konje.

15/01/2018 14:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments