Kako će svet pamtiti Fidela Kastra?

25/08/2020 09:40

Kako će svet pamtiti Fidela Kastra?

Čuveni „El Komandante“ koji je zajedno sa Če Gevarom izveo možda najveću revoluciju modernog doba vrativši Kubu svom narodu, bio je na strani Sovjeta, vođa Nesvrstanih i veliki prijatelj Josipa Broza Tita.

Obeležio je posleratnu istoriju i politiku sveta, čuveni kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro. Njegova vladavina bila je veoma duga i u najmanju ruku neobična, a po čemu će svet pamtiti vladavinu Kastra?

Preživeo je stotine atentata američkih službi, što ga je učinilo besmrtnim ali ga je bolest ipak dotukla i to je označilo kraj vladavine i jedne ere- odlazak jednog od najvećih. najpoznatijih i najkontraverznijih svetskih lidera.

Kastro je treći po redu najdužih svetskih vladavina- Fidel Kastro je rođen 13. avgusta 1926. godine, a vladao je punih 5 decenija Kubom! Posle kraljice Elizabete i kralja Tajlanda, Fidel je treći po redu vladara koji su dugo vladali svojom zemljom. Vlast je ustupio svom bratu Raulu 2006. godine nakon operacije i početka zdravstvenih tegoba, no predaja vlasti je ozvaničena tek 2008. godine.

Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda održavši najduži govor u Ujedinjenim Nacijama- Kastro je imao običaj da drži duge govore a rekord za najduži govor ikad pred Ujedinjenim Nacijama trajao  je 4 sata i 29 minuta, iste 1960. godine održao je i govor pred Skupštinom, kada je ponovno izabran za predsednika, i taj govor je njegov personalni rekord- od 7 sati i 30 minuta.

Preživeo je 634 atentata- Imao je veliki broj neprijatelja te vest o njegovom atentatu i lažnoj smrti nije bila retkost. Najveći broj ovih pokušaja broji CIA- američka obaveštajna služba. Načini atentata bili su veoma kreativni ali neuspeli- otrovne tablete, toksične cigare, hemijski kontaminirano ronilačko odelo… Najbizarnijim pokušajem se smatra kada su  hteli da mu nanesu puder koji bi bio fatalan po njegovu bradu koju je smatrao zaštitnim znakom ne bi li mu oduzeli moć i popularnost tako.

Spada među 100 najuticajnijih ličnosti svih vremena– Magazin „Tajm“ ga je uvrstio u 100 najuticajnijih ličnosti svih vremena još 2012. godine. Malo je informacije o Fidelovom privatnom životu- zbog ogromne kontrole medija. Zna se da su ga ili obožavali ili mrzeli. Da je do 1985. godine on obožavao cigare i da je imao čak devetoro dece iz pet brakova, od toga pet sinova iz drugog braka i najstarijeg Fidelita koji je postao nuklearni stručnjak, obučen od strane Sovjeta.

25/08/2020 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments