Da li su umetnici kreativniji ukoliko pate?

17/08/2018 12:40

Da li su umetnici kreativniji ukoliko pate?

Sprovedeno istraživanje, više od 15.000 slika, otkrilo je nova gledišta o tvdnjama da su najbolja umetnička dela nastala usled tuge i patnje.

Cilj istraživanja je utvrđivanje na koji način je gubitak drage i voljene osobe uticao na stvaralaštvo jednog umetnika.

Umetnost pod okriljem tuge

Profesorka ekonomije Univerziteta “Brejdi”, Ketrin Grejdi analizirala je prikupljene informacije više od 15.000 slika, kako bi utvrdila navedeno. Ona je uporedila podatke o delima poznatih francuskih i američkih slikara sa datumima smrti važnih osoba u njihovim životima.

Mišljenje većine je da umetnici najbolje i najkvalitetnije stvaraju ukoliko pate, posebno zbog smrti bliske osobe. Međutim, Grejdiva je otkrila nešto sasvim suprotno.

Ona ističe da stvaranje pravog i odličnog umetničkog dela ne iziskuje patnju.

Slike koje su nastale tokom godinu dana od smrti bližnjeg, prema rezultatim istraživanja, prodate su po cenama nižim za 52 odsto u poređenju s prosečnom cenom i manje takvih slika se našlo u kolekciji „Metroplotena“.

Istraživanje je u velikoj meri zavisilo od podataka koje su o životima slikara zapisali biografi, koji su možda umanjili značaj smrti pojedinih važnih figura.

Nalazi ukazuju da još nije data završna reč o uticaju negativnih emocija na rad umetnika.

U prilog tvrdnjama ovog istraživanja idu i podaci do kojih su stručnjaci došli u ranijim studijama. Naime, podaci se tiču uticaja žalosti na svakodnevni život pojedinca.

17/08/2018 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments