Demonstracioni sportovi Zimskih olimpijskih igara

23/04/2018 12:37

Demonstracioni sportovi Zimskih olimpijskih igara

Kada su u pitanju velika takmičenja, broj igara je raznovrsan. Pored onih poznatih sportova, postoje sportovi za koje nikad nismo čuli ali i oni koji su prilično čudni. Baletsko skijanje, brzinsko skijanje i skidžoring su sportovi koji su nekada bili deo Zimskih olimpijskih igara, a zašto to više nisu, otkrijte u nastavku teksta.

Balet na skijama

U pitanju je disciplina koja pripada slobodnom stilu skijanja, a predstavljalja je zvanični sport na Zimskim olimpijskim igrama održanim 1988. i 1992. godine. Ova disciplina poznata je i kao akrosking, jer podseća na umetničko skijanje i izvodi se uz koreografiju i muziku, a obuhvata i elemente alpskog skijanja, sportskog plesa i akrobatskih veština. Skijaški balet kao demontrativni sport Olimpijskih igara trebao je da promeni sport kakav danas poznajemo, ali to se nije dogodilo. Međunarodni skijaški savez je 1996. godine, zaustavio svako formalno takmičenje u skijaškom baletu.

Skidžoring

Skidžoring nekad je bio način putovanja kroz zabačena mesta, danas je jedan od ekstremnijih sportova. Poput baletskog skijanja, skidžoring je predstavljao demonstracioni sport na Zimskim olimpijskim igrama 1928. godine. U ovoj disciplini, trkački konji bez jahača ili psi, vuku osobu na skijama koja drži uzde. Takmičari se upuštaju u brzinu i do 50 kilometara na sat. Danas se ovaj sport održava u Kanadi, Francuskoj, SAD-u i delovima Skandinavije.

Brzinsko skijanje

Cilj ove discipline nije jednostavno prestići drugog takmičara, već leteti na skijama što kraće. Kao sportska disciplina bila je deo Zimskih olimpijskih igara 1992. godine u Francuskoj, takođe izvođena kao demonstracioni sport. Nikad nije postala zvaničan sport jer je nažalost, jedan od takmičara tokom treninga, poginuo.

23/04/2018 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments