Na današnji dan osnovana državna pošta Srbije

27/10/2015 12:31

Na današnji dan osnovana državna pošta Srbije

Na današnji dan 27. oktobra 1843. godine donet je prvi zakonski akt prema kom je zvanično osnovana državna pošta Srbije.

Nastanak i razvoj pošte u Srbiji počeo je još 1807. godine kada je Karađorđe u Kriminalnom zakonu, jednom posednom odredbom organizovao i prenos pisma.

Nakon toga, usledio je razvoj poštanskog sistema u Srbiji, a osetila se i potreba da se donesu propisi kojima bi bio uređen ovaj sistam kako bi se dalje razvijao poštanski saobraćaj.posta-logoPrvi zakonski akt o osnivanju celokupne poštanske organizacije donet je na današnji dan, 27. oktobra 1843. godine, pod nazivom “Ustrojenije poštanskog zavedenija”.

Prema ovom aktu sva mesta u Srbiji se moraju povezati poštanskom mrežom. Takođe, određene su i linije redovnog poštanskog saobraćaja, koje su predviđale glavne i sporedne poštanske linije.

Četiri glavne linije bile su: Beograd–Radujevac, Beograd–Aleksinac, Beograd – Mokra Gora i Beograd–Loznica.

Nakon ovog zakonskog akta, donet je do kraja 1843. godine i akt o regulisanju vršenja poštanske službe u Srbiji, koji je nosi naziv “Nastavlenije za sve struke poštanskog opredelenija i postupanja”.

27/10/2015 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments