Jezero Nakuru – ružičasti raj

30/04/2018 13:31

Jezero Nakuru – ružičasti raj

Ovo mesto predstavlja često stanište jednoj od najspecifičnijih ptičijih vrsta na svetu – flamingosa. Naime, slano jezero južno od grada Nakurua u Keniji, privlači na milione flamingosa, zbog bogatstva algi koje predstavljaju osnovu u ishrani ovih fascinantnih ptica. 

Naučnici smatraju da svake godine ovo slano jezero poseti oko milion ružičastih ptica, kako bi se hranile. Pored algi i flamingosa, na ostrvu žive i druge zanimljive vrste kao što su nosorozi, lavovi, zebre i druge vrste.

Jezero Nakuru deo je nacionalnog parka Nakuru u Keniji, koji je osnovan 1961. godine i prostire se na 188 kvadratnih kilometara. Prema statistici, flamingosi pojedu oko 250 hiljada kilograma algi godišnje. Zbog klimatskih promena, zagađenja i suša, broj algi u jezeru se smanjuje, pa se flamingosi šire i na druga jezera, Bogoria i Elmenteita.

Zašto baš ružičasta?

Flamingosi su zapravo bledosive nijanse, ali ona se pretvara u ružičastu nijansu zbog hrane koju jedu. Alge, insekti i larve koje jedu, dovode do nastajanja ružičaste boje kod flamingosa. Alge su popout šargarepe bogate prirodnim hemikalijama sa crvenim ili narandžastim pigmentom ili bojom koje razultiraju ružičastom nijansom.

Zanimljivo je da flamingosi stoje na jednoj nozi, jer im je tako lakše da se oslanjaju. Naučnici ovo stanje nazivaju pasivnim gravitacionim mehanizmom stajanja.

30/04/2018 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments