Adolf Saks – tvorac saksofona

13/04/2023 10:14

Adolf Saks – tvorac saksofona

Belgijski muzičar, Adolf Saks u svetu je ostao upamćen kao čovek koji je stvorio saksofon. Ukoliko vas put nanese u Belgiju, posetite grad Dinant u kom je rođen,1814. Oduševiće vas prizori velikih saksofona raštrkanih po celom gradu, u njegovu čast.

Ono što mnogi ne znaju, jeste da je Saks imao nesrećno detinjstvo, naime nekoliko puta je izbegao smrt, a čak je i njegova majka mislila da je osuđen na propast.

Prvu nesreću imao je kao beba, čim je prohodao pao je sa stepenica i razbio glavu o oštar kamen. Zatim je sa nepune tri godine popio punu čašu sumporne kiseline, misleći da je u pitanju mleko. Ubrzo nakon toga je slučajno progutao metalu kopču. Nesrećni događaji sirotog Adolfa ovde ne prestaju. Tešku povredu doživeo je nakon eksplozije bureta baruta, usijana žica gvožđa mu je ispekla lice, a čak mu je i crep pao na glavu tokom šetnje. Adolf Saks je bio ili najnesrećniji čovek na svetu ili najsrećniji, ne možemo prosuditi. Ali ono što je sigurno, jeste da je saksofon morao da se desi svetu.

Adolf Saks osmislio je čitav asortiman saksofona i zahvaljujući tome stekao veliki ugled u svetu muzike, što ga je dovelo do učiteljske pozicije na Pariskom konzervatorijumu. Umro je u Parizu 1894. godine, a sahranjen je na groblju Monmartr.

 

13/04/2023 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments