Ko su zaista bile amazonke?

02/10/2020 14:30

Ko su zaista bile amazonke?

Arheolozi potvrđuju da su ove žene ratnice zaista volele da ubijaju muškarce, koristile su travu i tela su im bila pokrivena tetovažama.

Amazonke su zaista postojale, piše Nacional Geographic. One su bile nemilosrdne, ratnice, borile su se kao muškarci, nosile su pantalone, jahale su konje, bojile svoje telo tetovažama. Bile su ozloglašene u antičko doba. Ove legende su se širile poput nekog korova. Odsecale bi svoje grudi da bi lakše koristile oružije- luk i strelu. Sakatile su i ubijale svoju mušku decu. Savremeni – uglavnom muški, akademci nastavili su sa takvim idejama. Amazonke su bile opake feministkinje. Mrzele su muškarce. Bile su loše majke. Lezbejke.

Šta je od ovog istina a šta mit?

Brojni istoričari odbacuju sve te mitove ali potvrđuju da su ove žene zaista živele u divljem, ali predivnom svetu.

Dugo se verovalo da su Amazonke čist plod mašte drevnih Grka. Arheologija je međutim dokazala da su zaista postojale žene koje odgovaraju opisu koji su nam Grci ostavili kao opis Amazonki ili ratnica. Grci ih lociraju u delovima severnog i istočnog Sredozemlja na prostranim stepama Evroazije. Arheolozi su iskopina drevnih ljudi zvanih Skiti utvrdili da su njihove žene bili borci baš kao i muškarci, sahranjene su sa oružjem, topolcima, kopljem i konjima. Isprva ovi skeleti su idetifikovani kao muški ratnici, kako se podrazumevalo ali DNK analizama je ustanovljeno da su u pitanju žene i da imaju povrede od bitaka kao i muškarci.

Reč „ Amazones“, nije kao imenica u množini grčkog porekla niti ima veze sa grudima, kako se verovalo. Ideja da reč „Amazonka“ znači „bez dojke“ plod je grčkog istoričara Helanikosa iz V veka pre naše ere, a činjenica je da je niti jedno grčko delo ne prikazuje kao ženu bez dojke.

Saremeni lingvisi smatraju da reč ima drevne iranske ili kavkaske korene.

02/10/2020 14:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments