Ove prečice za Android verovatno ne koristite

04/05/2016 17:03

Ove prečice za Android verovatno ne koristite

Lepota tehnologije nije samo u tome da možemo da uradimo više stvari, već i da ih uradimo što brže. Bilo da želite da pozovete neku osobu jednim dodirom prsta ili želite da pokrenete kameru jednim dugmetom kako ne biste propustili savršen trenutak, postoji mnoštvo korisnih prečica koje verovatno ne koristite.

Pokrenite kameru začas duplim pritiskom na dugme za uključivanje telefona

Sigurno ste nekad bili u prilici da želite da uslikate neki savršen trenutak ali on nestane dok vi izvadite telefon iz džepa, otključate ga i pokrenete kameru.

Međutim, dobra vest je da to ne mora baš da bude tako. Ako imate moderni Android telefon (verzija 6.0) možete da pokrenete kameru začas duplim pritiskom na dugme za uključivanje telefona. Na različitim telefonima ova opcija može biti drugačija, pa tako na Samsung Galaxy telefonima treba da pritistnete dugme „Home“, dok je na nekim Motorola telefonima moguće samo „okrenuti“ telefon dva puta da bi se kamera uključila.

Uz ovu korisnu prečicu više vam neće trebati puno vremena da aktivirate kameru.

Brzo potražite bilo koju aplikaciju

Ukoliko imate puno instaliranih aplikacija na svom pametnom telefonu, mnogo je lakše da ih pretražite nego da skrolujete kroz dugu listu aplikacija. Srećom, Google je razvio Google Now Launcher koji je dostupan na Nexus uređajima, ali može i da se preuzme sa Google Play-a. Ova aplikacija će začas pronaći aplikaciju koju tražite.

Pošaljite brzu poruku kada ne možete da se javite

Ova opcija zapravo postoji već jako dugo, ali mnogi korisnici ne znaju kako da je koriste. Naime, moguće je da na brzinu pošaljete nekome poruku s razlogom zbog kojeg ne možete da se javite, a dovoljno je samo da izaberete tu opciju tokom poziva i odaberete poruku koju hoćete im pošaljete. Postoji nekoliko unapred podešenih poruka poput „Nazvaću te ubrzo“, a kod većine telefona možete da modifikujete poruke.

Opcija je obično dostupna u gornjem desnom uglu u toku poziva gde treba da pritisnete opciju „Settings“, a zatim „Quick responses“. Kod različitih proizvođača telefona ova opcija može biti na drugom mestu, ali uglavnom postoji na svim modernim telefonima.

Otključajte svoj telefon bez mnogo muke uz Smart Lock

Za Smart Lock ste možda i čuli, ali otežavate sebi ako ga ne koristite. Smart Lock procenjuje nekoliko faktora i na osnovu toga podešava bezbednost. Na primer, ako ste kod kuće, Smart Lock na osnovu lokacije procenjuje da ne mora od vas da traži PIN ili neku posebnu šifru za otključavanje.

Ili, telefon može biti povezan sa pametnim satom, pa tako ne mora tražiti šifru kada je vlasnik blizu, ali se zaključa kada se nađe daleko od pametnog sata ili je ukraden.

Da biste omogućili Smart Lock, obično je dovoljno da odaberete opciju „Settings“, a zatim „Security“ i tamo odaberete opciju „Smart Lock“. U posebnom delu „Trusted Devices“ možete podesiti za koje uređaje želite da vaš telefon ostane otključan, dok u delu „Trusted Face“ možete aktivirati opciju otključavanja telefona pomoću prednje kamere koja prepoznaje vaš lik, a u delu „Trusted Voice“ možete namestiti da se vaš telefon otključava pomoću vašeg glasa. Možete odabrati opciju koja vam najviše odgovara.

Pozovite nekoga ili pošaljite poruku uz samo jedan dodir prsta

Sigurno u vašem životu postoji bar jedna osoba koju kontaktirate češće nego one ostale, a najlakši način da ubrzate to kontaktiranje jeste pomoću opcije Contact Widgets. Naime, možete kreirati ikonicu kojom ćete začas pozvati neku osobu ili joj poslati poruku.

Da biste napravili jednu takvu ikonicu, potrebno je da odete u meni „Widgets“ i pronađete deo „Contacts“, a zatim da odaberete da li će to biti prečica za pozivanje ili slanje poruka. Nakon toga je prosto prenesete na glavni ekran i ubuduće možete mnogo brže da kontaktirate tu osobu.

Ukoliko želite da napravite još neke prečice bez zauzimanja prostora na glavnom ekranu, odlično rešenje za vas je aplikacija Nova Launcher.

04/05/2016 17:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments