Koliko košta najskuplja kafa na svetu?

15/12/2016 09:35

Koliko košta najskuplja kafa na svetu?

Najskuplja kafa danas je posebna vrsta koja je nastala još u 19. veku, kada su Holanđani nastanili teritoriji Indonezije, a posebno je zanimlji način na koji se dolazi do ploda.

Naime, ova kafa je počela da se sadi i uzgaja po naređenju Holanđana koji su primorali radnike i farmere da za njih proizvode posebnu vrstu kafe.

Međutim, kada sazdre ova kafa se ne bere od strane ljudi, nego dolazi iz stomaka divlje zveri koja se zove Civet – životinje čudnog izgleda koja podseća na mačku i ima jako oštre kandže.

Civet

Civet se penje po arabust drveću i odatle beru i jedu najbolja zrna ove slatke, crvene kafe i to tako što spoljašnjost zrna bacaju, a tvrdo unutrašnje zrno gutaju.

Upravo na ovaj način nastaje luksuzna, najskuplja kafa na svetu koja nosi naziv “Kopi Luwak”, čija su zrna braonkasto zelene boje i potrebno je da se dobro očiste i osuše na suncu kako bi bila spremna za prženje, a kasnije mlevenje i kuvanje.

Najskuplja kafa na svetu

Najskuplja kafa na svetu

U toku jedne godine proizvede se najviše 450 kilograma ove kafe, a najviše se prodaje u Japanu i Americi, gde je cena za kilogram “Kopi Luwak” kafe između 300 i 1.400 dolara, dok je prodata čak i za 6.000 dolara.

Ako želite da šoljicu ove kafe popijete u nekom restoranu ili kafiću verovatno bi trebalo da budete spremni da je platite oko 50 dolara, koliko je uglavnom cena širom sveta.

15/12/2016 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments