Nova otkrića pobijaju teoriju da je pračovek iz Afrike?

13/07/2018 10:22

Nova otkrića pobijaju teoriju da je pračovek iz Afrike?

Naučnici došli do novih otrkića koji ukazuju da ljudska vrsta ne potiče iz Afrike.

Naime, novi podaci govore o Aziji.

Koreni u Aziji?

Otkriveno kameno oruđe u Kini pokazuje da su prve primitivne ljudske vrste naseljavale ovo područje pre 2 120 000 godina.

Oni su stariji oko 270 000 godina od prethodno ustanovljene najstarije vrste. Oruđe je otkriveno u blizini grada Šengčen, u kineskoj provinciji Henan.

Britansko-kineski tim istraživača je nakon istraživanja izjavio da pronađeni artefakti pokazuju jasne znake upotrebe, a reč je o više oruđa napravljenih od kamena, kvarcita ili kvarcnih stena, za različite upotrebe.

Kvarcne stene se mogu naći u podnožju Kvinling planin, koja je od pronalazišta udaljena od pet do 10 kilometara. Istraživači navode da još uvek sa sigurnošču ne mogu da utvrde o kojoj ljudskoj vrsti je reč.

FOTO: Youtube/Printscreen

Da li je reč o Homo erectus-u?

Problem utvrđivanja o kojoj ljudskoj vrsti je reč jeste činjenica da su ljudske vrste napuštale Afriku više puta tokom istorije. Mnoge vrste koje vode poreklo iz Afrike, živele su van nje. Ove vrste se smatraju žrtvama egzodusa koji se desio pre 60 000 godina.

Naime, izumrla vrsta Homo floreiensis, poznata kao “hobit”, živela je pre 12 000 godina na indonežanskom ostrvu Flores.

Pojedini naučnici smatraju da su hobiti bliski rođaci Homo erectus-a, za koje se veruje da su među prvima napustili područje Afrike. Oni pretpostavljaju da je Homo erectus stigao na obalu Floresa pre nekoliko stotina hiljada godina. Vreme je učinilo da postanu niži, verovatno zbog činjenice da je živeo izolovano.

Naučnici veruju da će vrlo brzo rešiti i ovu misteriju.

13/07/2018 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments