Namirnice koje ne vode poreklo odakle pretpostavljamo

19/10/2017 14:24

Namirnice koje ne vode poreklo odakle pretpostavljamo

Znate li da kafa nije potekla sa Madagaskara, a da je ljuta paprika zapravo izvorno sa Meksika? Evo šta smo još pogrešno učili godinama!

Etiopski napitak

Eiopljani su prvi otkrili sva blagotvorna svojstva kafe. Upravo je po oblasti Kafa ovaj napitak i dobio ime, a u pitanju je arapski naziv za “napitak od bobica”.

Ljuti Meksiko

Čili paprika se najviše koristi u indijanskoj i meksičkoj kuhinji, a iako se verovalo da je ljutu papričicu svetu predstavila Indija, zapravo, u Indiju papričica je stigla iz Meksika.

“Nemačka” čokoladna torta

Ova torta, veoma popularna u svetu, pravi se od tamne čokolade, a prvi put, napravljena je 1852. godine. Ipak, ova torta nije nastala u Nemačkoj, već u SAD. Tortu je osmislio poslastičar Samuel German (na engleskom german znači nemački), pa je otuda nastala ova zabuna.

“Cezar” salata

Omiljena salata, od parmezana, maslinovog ulja, zelene salate, jaja i drugih sastojaka nastala je u Meksiku, a ne u Rimu. Takođe, salata nije dobila ime po Gaju Juliju Cezaru, već po Cezaru Gardiniju, poznatom italijanskom ugostitelju koji je živeo u Meksiku.

Brazilski orah

Ovo oraščasto voće potič sa Bolivije, ne iz Brazila. Bolivija je najveći proizvođač brazilskog oraha na svetu, a u Brazilu se, uzgled budi rečeno, uopšte ne gaji niti prozvodi ovaj orah.

19/10/2017 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments