Danas je Međunarodni dan porodice

15/05/2018 10:26

Danas je Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice obeležava se 15. maja, od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacije proglasila je 15. maj za dan porodice i na taj način istakla njenu važnost.

Obeležavanje Međunarodnog dana porodice ima za cilj afirmaciju porodice, odnosno isticanje porodice, kao bitne osnove svake zajednice i svakog društva, kao važnost porodičnih vrednosti. Porodica je najvažnija i zahteva pažnju, ljubav, potrebna joj je pomoć i zaštita.

U rešavanju određenih porodičnih problema, potrebno je uključiti i nadležne institucije, podići svest o problemima i odnosima unutar porodice, kao i podsticaj jednakosti polova.

Širom sveta, na ovaj dan, organizuju se razne manifestacije čiji cilj je ukazivanje na razna područja koja su značajna za porodicu i koja se tiču porodice.

Porodica predstavlja osnovu svakog društva i ima značajnu ulogu u razvoju pojedinca. Porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje. U pitanju je stabilna socijalna zajednica, gde su partneri ravnopravni, gde postoji ljubav, kompromis, poštovanje i prijateljstvo.
Stručnjaci navode da idealna porodica ne postoji, postoje one koje su zdrave i one koje nisu. Ovo se odnosi na odnose i veze unutar jedne porodice.
Zdravu porodicu karakterišu zdravi odnosi, povezanost članova porodice i otvorena i slobodna komunikacija. Unutar porodice moraju da se poštuju i razumeju potrebe svakog pojedinica. Nepotpunu porodicu karakterišu problemi socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.
Potrbno je što pre podići svest u društvu o važnosti porodice. Porodica predstavlja koren i budućnost svakog pojednica.
15/05/2018 10:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments