Google trikovi za još bolju pretragu interneta!

12/01/2017 10:24

Google trikovi za još bolju pretragu interneta!

Google je svojim korisnicima omogućio zaista laku pretragu interneta, ali uz pomoć pojedinih trikova – pretraga može biti još lakša i uspešnija.

Ukoliko želite da vam rezultati pretrage interneta budu što precizniji i da za što kraće vreme pronađete ono što vam je potrebno – poslužite se ovim trikovima:

Pretraga sa navodnicima

Kada želite da pretražite sve vezano za jedan određeni pojam, preciznije rezultate pretrage dobićete ako upravo taj pojam u polju za pretrage stavite pod navodnike. Na ovaj način Google će pretražiti samo stranice sa tim pojmom ili nekom specifičnom frazom.

Zvezdica i navodnici

Ako želite da pronađete neku pesmu, ali ne možete da se setite baš svih reči – stavite ono što znate pod navodnike, a umesto reči koje nedostaju stavite zvezdicu.

Minus za eliminaciju

Prilikom pretrage određenog pojma koji može imati više značenja Google može “izbaciti” različite rezultate pretrage, među kojim se mogu naći i oni koji vam nisu potrebni. Kako biste eliminisali upravo ovakve rezultate potrebno je da pored pojma koji pretražujete dodate i minus (-) pored reči za koju rezultate pretrage ne želite da vidite.

Na primer: ako želite da pretražite internet za pojam jaguar, ali kao životinja, a ne automobil, potrebno je da pored reči jaguar napišete i -automobil. Na ovaj način rezultati pretrage će se odnositi na sve vezano za traženi pojam, sem na automobile pod tim nazivom.

Definicija pojma

Ako želite da dobijete definiciju željenog pojma i da se Google fokusira samo na takve rezultate, potrebno je da u pretragu napišete na primer – DEFINE: autonomija.

Pretraga fotografija

Ako želite da pronađete neku sličnu fotografiju onoj koju već imate ili želite da pronađete izvor određene fotografije – potrebno je da prebacite Google pretragu na Google Images pretragu, zatim kliknete u polju za pretragu na ikonicu fotoaparata, a zatim da dodate fotografiju prema kojoj želite da pretražite internet.

Google zabava

Google ne omogućava samo laku, brzu i preciznu pretragu pojmova na internetu, već može da ponudi i dobru zabavu, a sve što je potrebno jeste da određene reči ukucate u pretraživač.

U pretraživač ukucajte tilt – i videćete kakve sve zabavne opcije Google ima za vas, a među njima se nalazi i igrica Pacman koja je prosto zarazna. Osim ovih zanimljivih opcija, Google nudi i mogućnost igranja još jedne igrice kojoj gotovo niko ne može odoleti, a u pitanju je “Atari breakout”. Dovoljno je da naziv igrice upišete u pretraživač i zabava može da počne!

Upoređivanje

Ukoliko želite da pretragom dođete do uporednih rezultata na primer dve namirnice koje su potrebne za pripremu hrane, potrebno je samo da između njih u pretrazi napišete vs.

12/01/2017 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments