Naučnici su pronašli prvi protein vanzemaljskog porekla

20/03/2020 09:56

Naučnici su pronašli prvi protein vanzemaljskog porekla

Koristeći novu tehniku analize, grupa fizičara je otkrila protein vanzemaljskog porekla u jednom meteoritu koji je pao na Zemlju pre trideset godina.

Iako ovo ne predstavlja dokaz o postojanju vanzemaljskih bića, protein može biti esencijalna komponenta u nastanku oblika života.

Novi protein je dobio ime hemolitin i po strukturi je sličan zemaljskim proteinima. Pored toga, količina deuterijum-hidrogena u ovom proteinu se ne može naći u drugim oblicima života na Zemlji.

Naučnici smatraju da je struktura koju su identifikovali kao protein vanzemaljskog porekla, verovatno, nastala u proto-solarnom disku, pre 4,6 milijardi godina. Oni su ipak skrenuli pažnju da postoji verovatnoća da se ne radi o proteinu, nego o polimeru, delu neke šire klase molekula. 

Prema tvrdnjama stručnjaka, da bi se potvrdilo o čemu se radi potrebna su dodatna istraživanja.

Poslednjih godina, naučnici su, u meteoritima koji su pali na Zemlju, otkrili više elementata koji bi mogli da budu osnova nekih oblika života: cijanid – koji igra važnu ulogu u kreiranju molekula potrebnih za život, ribozu – koja je vrsta šećera, amino-kiseline, organska jedinjenja koja formiraju proteine.

20/03/2020 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments