Koji su to najveći insekti na svetu?

16/05/2018 10:43

Koji su to najveći insekti na svetu?

Insekti su bića koja ne uživaju veliku popularnost. Određen broj ljudi na planeti pati od entofobije, u pitanju je veliki strah od insekata. Pa, ukoliko se pronalazite u toj grupi, možda je najbolje da preskočite ovaj tekst. U nastavku predstavljamo listu najvećih insekata na svetu. 

Veliki Titan ili Titanus giganteus

Ova vrsta nastanjuje područje Amazonske prašume. Verovali ili ne, prodaju se po ceni i većoj od 500 dolara. Naime, u Brazilu ih love uz pomoć živinih svetiljki, zbog neverovatnih klešta, koja su toliko jaka da mogu naneti ozbiljne povrede. Klešta mogu narasti i do 17 centimetara. Kada osete opasnost, upozoravaju siktanjem, a nakon što dostignu starost, prestaju da se hrane. U poslednjim danima životnog veka, lete u potrazi za partnerom.

 

Tvrdokrilac poznat kao Megasoma elephas

Buba “slon” poseduje tri roga, a dva su na glavi. Ovi rogovi služe im u obračunima sa neprijateljem ili suparnikom. Mogu dostići veličinu i do 12 centimetara, a mužijaci su i do tri puta veći od ženke. Uglavnom se hrane drvetom i voćem, a nastanjuju područje južnog Teksasa, Meksika, i neke delove Australije. Životni vek im je kratak, žive samo nekoliko meseci.

 

Bubašvaba, Macropanesthia rhinoceros

Bubašvaba je verovatno insekt koji ima najmanje fanova, i koju većina ne voli da vidi ni na ekranu, a kamoli da poveruje da postoji i ona “gigantska” vrsta. E, pa najveća vrsta bubašvaba živi u Australiji, u tropskim područjima Kvinslenda. Može narasti do 8 centimetra i težiti oko 35 grama. Ova vrsta bubašvaba živi i do 10 godina.

 

Zrikavac, Macrolyristes corporalis

Možda ne izgleda lepo, ali ovaj zrikavac je u potpunosti bezopasan. Nastanjuju šumovite planinske predele Malezije, a aktivni su samo noću, kada kreću u potragu za hranom i za partnerima. Oglašavaju se zviždanjem, a preko dana miruju, kako bi izbegli opasnost i neželjene susrete sa grabljivcima. Bliski su rođaci skakavcima, hrane se biljkama, ali i manjim insektima.

 

Buba Goliathus regius

Samo ime Golijat objašnjava veličinu ove bube. Naime, ova vrsta dostiže veličinu i do 11 centimetara dužine i težinu do 100 grama. Živi u tropslim šumama Afrike, a hrani se korom drveta i voćem. Imaju krila, male kandže, dok mužijaci imaju i rogove koji oblikuju slovo Y. Karakterišu ih i prave “ratne” šare.

 

Moljac, Attacus atlas

Ovaj tropski moljac nastanjuje područje jugoistočne Azije, a u pitanju je najveći moljac na svetu. Raspon krila doseže do 30 centimetara, dok sama površina krila ovih moljaca može dostići i do 400 kvadratnih centimetara. Ženske su veće i teže od mužijaka. U Indiji se uzgajaju zbog svile, smeđe boje koja je izdržljiva i poznata kao fagara.

16/05/2018 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments