Šta je Faraonova kletva?

04/05/2018 12:03

Šta je Faraonova kletva?

Tutankamon, piramide, Egipad, anubis, Kleopatra… sve nas ovo asocira na misteriju i razne legende, koje verovatno nikad neće biti dokazane ili objašnjene. Stručnjaci su pokušali da shvate i objasne čuvenu legendu o kletvi faraona Tutankamona. Da li je istinita?

Faraonova kletva – mit ili istina?

Bilo da je Tutankamonova kletva legenda ili činjenica, ipak je nekoliko slučajeva sa smrtnim ishodom vezano sa otvaranje njegove grobnice i sam nastanak kletve. Naime, lord Karnarvon koji je finansirao istraživanje Hauarda Kartera, preminuo je ubrzo nakon otvaranja grobnice, 1922. godine, i to od ujeda komarca. I sam istraživač Karter se nalazi na ovoj listi, iako je preminuo 16 godina nakon otvaranja grobnice. Za kletvu se vezuje i smrt egipatskog princa koji je ubijen odmah nakon posete grobnice, zatim smrt Džordža Džej Gulda I koji je preminuo od groznice, takođe, nakon posete, kao i polubrat grofa Karnarvona.

Istraživači sa Univerziteta u Filadelfiji navode da su egipatske grobnice pune buđi, insekata i bakterija, koje su se taložile preko hiljadu godina. Dve opasne vrste buđi, koje se mogu naći kod mumija su Aspergillus niger i Aspergillus flavus, koje izazivaju reakciju zgrušavanja i krvarenja u plućima. Izuzetno su toksični, pa čak i smrtonosni za osobe sa slabijim imunitetom.

Grobnice mogu biti prekrivene i drugim bakterijama, a otkriveni su i gasovi amonijak, vodonik sulfid, formaldehid, koji izazivaju određene iritacije, kao i simptome upale pluća.

Neke grobnice mogu biti pokrivene i drugim bakterijama, koje takođe napadaju pluća, kao što su Pseudomonas i Staphylococcus.

Naučnici koji su istraživali slučaj kletve i razlog smrti grofa Karnarvona, došli su do rezultata da je grof bio teško bolestan i pre nego što je kročio u grobnicu Tutankamona.

Otvaranje grobnica uvek predstavlja rizik od udisaja toksičnih gasova ili bakterija, ali je rizik od smrti veoma nizak.

04/05/2018 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments