Da li detoksikacija zaista pomaže?

09/10/2020 13:48

Da li detoksikacija zaista pomaže?

Svi govore o detoksu, detoks ishrana je danas jako popularna i skoro svaki recept sadrži neki segmet detoksa. Jako se ističe značaj čišćenja toksina iz organizma i kod biljaka se veliča ta moć i sposobnost da odstranjuju toksine. Ovo je postala kultura modernog života, još naročito ako je neka poznata ličnost pripalica i propagira ovaj način ishrane…

Detoks je engleska reč koja bukvalno  znači odstranjivanje otrova, toksina. U slučaju detoksa o kome mi neprestano slušamo- to je odstranjivanja toksina ili štetnih materija iz organizma.

Nutricionisti objašnjavaju da smo mi pod strašnim stresom, kao i naš organizam koji trpi, luči kao produkte stresa toksine koji prelaze preko našeg crevnog trakta koji je užasno opterećen. Zato detoks pomaže da iz tela izbacimo toksine, time gubimo na težini, telo se revitalizuje a mi dobijamo novu snagu i energiju. Praktično se osećamo lakšim i poletnijim, „ponovo rođenim“. 

Detoks se obavlja pomoću posebnih procedura i sokova uz strogo poštovanje pravila ishrane i ponašanja. Uopšte nije lako. jedna od ovih procedura su kure sokovima. Za ovaj proces treba da izvojite u proseku nedelju dana, od kojih ste pet u procesu detoksikacije, tj. pijete samo sokove a par dana pre toga ste u procesu pripreme. U procesu pripreme morate se odreći svih štetnih činilaca vašeg života i umiriti organizam. Moraćete da zaboravite na alkohol, cigare, kofein pa i meso. Sem tih nedelju dana za detoks pripremite u proseku 200 evra i naoružajte se dobro strpljenjem.

Tokom detoksa se piju samo sokovi, za doručak, ručak i večeru. Uz njih dozvoljeni su samo voda i biljni čajevi. Nema kafe kao ni čvrste hrane! pitanje je da li čovek može da izdrži bez čvrste hrane pet dana a da redovno bude aktivan i obavlja svoje uobičajene aktivnosti? Sproveli smo malo istraživanje i jednog od članova tima smo stavili na detoks. Treći dan je osetio glad iako je na iznenađenje i drugi i treći dan obavljao čak i svoje sportske aktivnosti sa istom snagom i energijom- samo bez težine u stomaku koju inače oseća. Veći problem je bio nabavljanje svežih sokova na dnevnom nivou ili ceđenje…

Za detoks se ne koriste obični sokovi, u pitanju su sokovi neuobičajenih povrćki i voćki- kao što su celer, krastavac…Za ceđenje se koristi hidraulična presa za sok, u pitanju je hladno ceđenje da bi se očuvali vitamini u soku. Ako sami pripremate sok, biće neznatno jeftinije, to možete da radite ukoliko imate presu za spravljenje sokova  a trebaće vam dnevno 9 kilograma različitih plodova što će vas koštati oko 30 evra. Kupovni sokovi su u proseku četrdeset ali ih morate nabavljati sveže za svaki obrok.

Za detoks je dakle potrebno 3 litre soka dnevno raspoređeno u 6 porcija.Svaki sok sadrži 1.5 kilogram svežeg voća i povrća . Ali kažu da je sve vredno toga da izgubite toksine i kilograme, dobijete neverovatnu dozu sveže enegije i bistrinu. Za ovo je na prvom mestu potrebna neverovatna volja.

Detoks, iako je sad jako popularan, nije nov termin. On potiče sa početka 20. veka, kao termin -skidanje šljake – u ovom kontekstu sa začađavljenih kotlova parnog mehanizma.

Nemački lekar doktor Oto Buhinger prvi ovaj princip prenosi na organizam i preporučuje zelene sokove za brzo ozdravljenje.

Preteču našeg modernog detoksa, možemo pronaći u postu.

09/10/2020 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments