Ostaci čoveka stari preko 9000 godina

25/04/2018 11:40

Ostaci čoveka stari preko 9000 godina

Najveća poplavljena pećina na svetu nalazi se u Meksiku. Uspela je da sakrije i očuva čovečije ostatke stare najmanje 9.000 godina. Pronađene su i kosti životinja, koje su hodile Zemljom još u vreme ledenog doba. 

Grupa ronilaca i naučnika otkrila je prolaz koji spaja dve podzemne šupljine na istoku Meksika, kao i najveću poplavljenu pećinu na svetu. Ovo otkriće pomoći će u daljem istraživanju i izučavanju civilizacije Maja.

Meksičko poluostrvo Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, jer su njihovi gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda. U toku istraživanja pronađeno je 248 pećina dugih 347 kilometara, u podzemnom sistemu poznatom kao Sak Aktun. Otkriveno je 200 arheoloških lokacija, od kojih 140 pripadaju periodu Maja.

Potomci Maja i danas naseljavaju ovaj region, jer su mnogi otvori i pećine bile od velikog značaja za kulturu Maja.

Pored ljudskih ostatak pronađeni su i ostaci, odnosno kosti džinovskog lenjivca, kao i ostaci izumrlih vrsta slonova i medveda, još iz doba pleistocena.

Razlog idealnih uslova za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena, jeste povećanje nivoa vode za 100 metara na kraju ledenog doba. Ovaj proces poplavio je podzemne pećine.

Geološka epoha najkasnijeg ledenog doba počela je pre 2,6 miliona godina, a završila se pre oko 11.700 godina.

25/04/2018 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments