Post čini čuda, a evo zašto bi trebalo da ga preporučuju i lekari

24/03/2020 12:24

Post čini čuda, a evo zašto bi trebalo da ga preporučuju i lekari

Živimo u neizvesnim vremenima, koja nismo očekivali i za koja verovatno nismo mislili da se mogu dogoditi u ovo moderno doba.

Mnogi tvrde da planeta traži odmor i želi da prodiše, pošto su ljudi uradili sve što su mogli da bi je gušili. Šta to napada korona virus pa je uspeo da poseje strah i parališe čitavu planetu? Napada našu moć disanja, našu povezanost sa životom i sa onim što je božansko u nama.

A sada smo primorani da se suočimo sami sa sobom. Samoizolacija nas vraća nama samima. Šalje nas kući, našoj duši, a tamo se nalaze mnoga neotkrivena čuda, mnoge istine koje jedva čekaju da izađu na površinu.

Pokušajte da pretvorite samoizolaciju u potragu za smislom posta, posebno zato što je vreme Uskršnjeg Posta. 

Post čisti organizam

Pojedina istraživanja su dokazala da je post dobar za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa. Osobe koje s vremena na vreme ne koriste masti životinjskog porekla, uspevaju da drže pod kontrolom krvni pritisak, da normalizuju holesterol, trigliceride i glikemiju.

Pojačana upotreba povrća i voća se vezuje za smanjenje oksidativnog stresa, poboljšanje imuniteta, metabolizma i usporavanje starenja.

Istraživači sa Teološkog Instituta iz Masačutersa smatraju da se ćelije mogu podmladiti ako gladujemo.

Tim istraživača je sproveo jedan eksperiment u kome su miševima uskratili hranu na 24 časa, nakon čega su uzeli uzorke ćelija, da bi ih proučavali. Oni su dokazali da je glad uzrokovala dupliranje umnožavanja matičnih ćelija.

Istraživači su takođe otkrili da izgladnjavanjem ćelija modifikujemo I metabolizam, tako da se za izvor energije ne koriste više ugljeni hidrati, nego masti.

Naučnici su došli do zaključka da glad obnavlja organizam I da nam umerenost u jelu poboljšava raspoloženje. Uskraćujući sebi pojedine namirnice i kombinujući to sa meditacijom ili postom, koristite nepogrešivu metodu da dostizanje dobrog psihološkog i duhovnog stanja.

Post pomaže da se duhovno oporavimo, ali i fizički. Povoljni utiji posta su i detoksifikacija, brži oporavak, blistava koža i hormoni koji usporavaju starenje.

Veoma je dobar za probavni sistem, zato što stimuliše metabolizam, smanjuje holesterol i apetit, regulišući tako težinu.

Dobar je za prevenciju epilepsije, artritisa, pankreatitisa, kancera i kardiovaskularnih problema. 

U ovim trenucima, svima nam je potrebno da povedemo računa, kako o svom fizičkom zdravlju, tako i o svojoj psihi i duhovnom stanju.

24/03/2020 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments