Na današnji dan rođen Aleksandar Veliki

20/07/2015 11:09

Na današnji dan rođen Aleksandar Veliki

Aleksandar Veliki ili Aleksandar Makedonski, makedonski kralj, rođen je na današnji dan, 20. jula 356. godine pre nove ere.

aleksandar-makedonski

Aleksandar Veliki

Rođen je u Peli u Antičkoj Makedoniji, a njegovi roditelji su bili kralj Filip II Makedonski i kraljica Olimpijada.

Aleksandar je, zajedno sa svojom sestrom, odrastao na dvoru, a 343. godine pre nove ere kralj Filip je zaposlio filozofa Aristotela kako bi podučavao njegovog sina. Tada je, za tri godine, Aleksandar učio o filozofiji, poeziji, drami, nauci i politici. Omiljena knjiga Aleksandra Makedonskog tada je bila Homerova “Ilijada”, zbog koje je Aleksandar želeo da postane heroj, a Aristotel je posebno za njega napravio skraćenu verziju knjige kako bi Aleksandar mogao da je nosi u džepu.

Svoju karijeru kao vojnik Aleksandar je započeo sa 16 godina, kada je krenuo u borbu protiv Tračana.

Na venčanju Aleksandrove sestre, koja se 336. godine pre nove ere udala za Molosijskog kralja, akedonski plemić Pausanije ubio je kralja Filipa II. S obzirom na to da se titula kralja u to vreme nije nasleđivala, Aleksandar je morao da se bori da zauzme presto. Makedonska vojska ga je postavila za feudalnog kralja, nakon čega je nastavila da mu pomaže da dođe do prestola.

Ubrzo je teritorija kojom je vladao njegov otac Filip II bila teritorija kojom je vladao i Aleksandar. Njegove vojne veštine bezbedile su mu širenje na sever, jug, sve do Male Azije i Egipta.

Proglašen je “Kraljem Vavilona, kraljem Azije, kraljem četvrtine sveta“.

Preminuo je u prestonici svog carstva – Vavilonu, 13. juna 323. godine pre nove ere, u 32. godini života.

Više o Aleksandru Makedonskom, velikom makedonskom kralju, nalazi se ovde.

 

20/07/2015 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments