Mapa izmišljenih svetova

26/07/2021 16:06

Mapa izmišljenih svetova

Najjednostavnije putovanje, sa minimalno prtljaga i bez prelazaka granica zemaljskih je ono koje nam pruža čitanje. Posebno romana koji su bajkoviti i dozvoljavaju našoj mašti da se razvija i nadograđuje. Veličina autora je u količini slika koje stvorimo listajući stranice putujući na neistražena mesta.

Mnogo je dela koja nas upoznaju sa novim kontinentima i svetovima. I to su najčešće romani naučne fantasktike, ali i same fantastike i mitologije. U nastavku vam predstavljamo par izmišljenih svetova kako biste imali vodič za putovanje.

1. Srednja zemlja

Nemoguće je vodič sastaviti bez Srednje zemlje, kontinenta u izmišljenom svetu, engleskog pisca Dž. R. R. Tolkina. Pominje se u Hobitu, Gospodaru Prstenova, Silmarilionu… geografski, istorijski i religijski do tančina uređena, sa sopstvenim jezikom. Nehrišćanski religijski motivi uticali su Tolkinovo stvaranje i to najviše severnoevropska mitologija. Nije ova zemlja prva izmišljena, ali najlepše i najdetaljnije nas upoznaje sa svetom vilenjaka, patuljaka i drugih bića.

možda vas zanima i: Nauka iza tri popularne božićne bajke

2. Svet Hari Potera

J.K. Rouling dominirala svetom fantastike, a Magični svet u kojem se Hari Poter zatekao povezan je i sa stvarnim svetom, ali uz pomoć magije i uz bića kao što su zmajevi, feniksi, goblini, divovi ili kućni vilenjaci prerasta u neponovljiv i svet stalnih promena. U tom svetu je, gotovo, na svako pitanje dat odgovor od društveno – političkog uređenja, pitanje zdravstva, ekonomije…

3. Narnija

Hronika iz Narnije serijal je od sedam knjiga koje je napisao C.S. Luis. Prva knjiga, koja je i jedna od najpoznatijih, je “Lav, veštica i ormar”, ali, kako je i sam autor napomenuo, knjige bi trebalo da se čitaju hronološki, po radnji. On je preporučio da se prvo pročita “Čarobnjakov nećak”. Osim motiva iz hrišćanstva, zastupljeni su i oni iz grčke i rimske mitologije, kao i iz engleskih i irskih bajki.

pročitajte i: Bajke: zajednička kultura i neprolazne vrednosti

4.Vesteros

Vesteros je jedan od četiri poznata kontinenta u svetu Džordža R.R. Martina u poznatom serijalu “Igre prestola”. Neverovatna popularnost serijala verojatno ima veze sa činjenicom da, iako izmišljen, kompletan svet vrlo prizeman i ne toliko mističan. Kritičari veruju da je inspiracija za stvaranje Vesterosa proistekla iz evropskih srednjovekovnih kraljevstava i istorijskih događaja.

5. Oz

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja ne zna za Oz iz romana “Čarobnjak iz Oz-a”. I to je prvi roman iz serijala o Oz -u autora Limana Frenka Bauma. Autor je ovaj roman svrstao u modernu bajku, iako se u vreme objavljivanja znatno razlikovala od ostalih bajki. Oz drugačiji od drugih svetova, koji su često mračni i okrutni. A sam roman, krase pozitivni likovi, poručujući kako smo svi sposobni da stvaramo čuda. Ovaj roman, definitivno, se može nazvati klasikom, jer iz njegovom čarobnog sveta svi možemo nešto naučiti.

26/07/2021 16:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments