Putevi hodočašća

25/12/2020 15:50

Putevi hodočašća

Hodočašća su iskustva koja će vam promeniti život i ako ne nađete neki viši smisao života, svakako ćete svet i život gladati drugim očma. Ona nisu namenjena samo religioznim ljudima već i onima koji žele neko drugačije, novo iskustvu ili samo vole da pešače. Ovo su najčešći putevi hodočašća.

Put za Santjago (Camino de Santiago), Španija

Ovo je sveti put koji vodi do mošti Svetog apostola Jakova, pa se naziva i putem Svetog Jakova. Dug je oko 780 kilometara i može se prepešačiti za nekih mesec dana. Kreće iz francuskog Sent Žan Pje de Porta, a završava se u španskom Santjago de Kompostelu. Francuski deo puta je pod zaštitom UNESCA od 1993. godine a ceo put je dobio titulu glavne ulice Evrope 1987. godine od Saveta Evrope. 

Drevna staza Kumano, Japan

Ovo je put kojim su hodali drevni japanski carevi još u X veku. Put vodi do tri sveta hrama, a usput se može videti i mnoštvo kapelica i čajdžinica. 

Kompletno hodočašće traje oko 6 nedelja ali vi ga možete skratiti na koliko želite. Cilj puta je na mestu gde su predivne terme i bazeni koji releksiraju umorne pešake.

Staza Kumano se prolazi kroz planine Ki, južno od Osake, i ne zovu ovaj venac bez veze „božanskim brdima“, kažu da je pogled sa ovih planina i na njima neverovatno lep. Staza je pod zaštitom UNESCA kao i Put za Santjago.

Inka staza, Maču Piču, Peru

Najbolje vreme za ovu posetu je između maja i septembra. Za ovu avanturu iako nije jako duga, morate najmiti profesionalne vodiče ili organizovati sve sa autorizovanom agencijom. Put je dug svega 43 kilometra ali je veoma strm i rizičan, te Peruanska vlada strogo nadgleda i kontroliše promet stazom. Dnevno je dozvoljen prolazak za 500 ljudi od kojih je 200 mesta slobodno za turiste, ostalo je rezervisano za kuvare, vodiče i nosače.

Kažu da su put napravile Inke u svrhu hodočašća da bi pripremili posetioce na Maču Piču. Oni koji su prošli ovu strazu svedoče da im je iskustvo promenilo život.

25/12/2020 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments