Svaki morski sisar u jednoj studiji imao je plastiku u organizmu

01/02/2019 11:08

Svaki morski sisar u jednoj studiji imao je plastiku u organizmu

Rezultati obdukcije uginulih morskih sisara pronađenih na obalama Britanije pokazali su da u telu sve do jedne životinje postojala alarmantna količina mikroplastike.

U digestivnom traktu 50 životinja 10 vrsta delfina, foka i kitova, otkriveni su komadići plastike u proseku veličine oko 5 milimetara.

“Ovo otkriće je šokantno, ali nije iznenađujuće. Svaka životinja je progutala makar jedno parče plastike. Količina kod većine sisara je relativno mala i može proći kroz digetsivni trakt”, navodi se u studiji.

Većina komada plastike potiče od sintetičkih vlakana koje se koriste u izradi odeće, mreža za pecanje, četkica za zube i drugih proizvoda od najlona. Druga plastika je potekla od većih komada, kao što su plastične boce. Sve u svemu, životinje su preminule zbog različitih uroka, a jedna od sugestija, koja još uvek nije dokazana, jeste da su životinje uginule od posledica infekcija nastalih usled velike količine mikroplastike u organizmu.

Problem plastičnog, nerazgradivog otpada danas je ogroman. Prema procenama, u okeanima je danas, uz morski svet, i 150 miliona tona plastike. Procenjuje se da će do 20150. godine u okeanima biti više plastike nego riba.

01/02/2019 11:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments