Veštačko Sunce za proizvodnju energije

10/08/2020 10:08

Veštačko Sunce za proizvodnju energije

U Francuskoj je počelo sklapanje džinovskog Sunca za proizvodnju energije.

Na jugu Francuske počela je gradnja ogromnog reaktora za nuklearnu fuziju, teškog 23 hiljade tona.

ITER (Međunarodni Termonuklearni eksperimentalni reaktor) će imati procese koji se odvijaju u Suncu. Predstavlja jedan od najambicioznijih projekata na polju energetike danas i na njegovom osmišljavanju i razvoju radi se još od 1985. godine.

Faza sklapanja trebalo bi da traje 5 godina. Ukoliko testovi daju zadovoljavajuće rezultate, početak rada kompleksnog postrojenja za proizvodnju energije se očekuje 2015. godine. Iako je u odnosu na prvobitne planove iz 2006. godine već zabeleženo kašnjenje, autori projekta naglašavaju da su i trenutno zacrtani rokovi prilično izazovni.

Stručnjaci smatraju da je njegova konstrukcija najzahtevniji inženjerski poduhvat sa kojim se čovečanstvo ikad uhvatilo u koštac.

Kako bi ITER „oživeo“, oko 3 hiljade tona magneta, od kojih su neki teži od džambo –džeta, biće spojeno pomoću 200 kilometara superprovodnih  kablova.

Glomazne komponente su prethodnih meseci počeli da pristižu u Francusku. Šef projekta Bernard Bigo je građavinski podvig opisao kao slaganje trodimenzionalne slagalice, „Narednih nekoliko godina treba da preatimo složen scenario „ kaže on.

Veruje se da će ovozemaljsko džinovsko veštačko Sunce, narednih vredno 20 milijardi eura, predstavljati izvor neograničenih količina čiste energije. 

izvor: energetskiportal.rs 

10/08/2020 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments