Super nauka: Kako nastaju rupe u siru i za šta one služe?

28/12/2017 13:33

Super nauka: Kako nastaju rupe u siru i za šta one služe?

Sir je mnogima omiljena mlečna namirnica i glavni je sastojak brojnih jela, poput pica, kiflica i testenina. Većina sireva ima rupe, a kako te rupe nastaju otkriva vam Niggor u specijalnom izdanju emisije Super nauka.

Prema poslednjim istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Bristolu, koji su analizirali keramičke cediljke pronađene u Poljskoj, prvi sir nastao je pre više od 7500 godina. Pored posuda, na ovom području pronađeni su i ostaci kostiju krava, pa se pretpostavlja da su prvi sirevi pravljeni od kravljeg mleka. Ovako prerađeno mleko, lakše se čuvalo kako od kvarenja, tako se i lakše transportovalo. Kasnije, stari Grci i Rimljani pravili su sir, a na jednom klinastom pismu iz Mesopotamije, opisan je sir po prvi put u istoriji.

Danas, sir je i dalje jedna od omiljenih mlečnih namirnica, a postoji na bezbroj vrsta. Trenutno najskuplja vrsta sira pravi se u Resavici,od magarećeg mleka, a jedan kilogram košta i do 1000 evra. Dok milioneri mogu da uživaju u ovom, mi se moramo zadovoljiti pristupačnijim vrstama sira. Kačkavalj je tako jedan od najpoznatijih sireva, a prepoznatljiv je po rupama koje ima. Kako te rupe nastaju i za šta služe, objasnio je Niggor u emisiji Super nauka, na eduTV-u.

 

Još emisija pronaći ćete OVDE.

28/12/2017 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments