Nauka i najpopularnije narodno verovanje: Koliko će trajati zima?

31/01/2023 10:19

Nauka i najpopularnije narodno verovanje: Koliko će trajati zima?

Pre televizije, Interneta i smartfona, ljudi su na različite načine pokušavali da predvide kakvo će biti vreme. A evo šta nauka ima da kaže na tu temu!

Medved i senka

Ovo verovanje rasprostranjeno je svuda po svetu, a dok kod nas medved predviđa vreme, u SAD to je mrmot ili jež, dok je u Nemačkoj to jazavac. Bilo kako bilo, verovanje je isto: ukoliko medved/mrmot izađe iz svoje jazbine i vidi senku, to znači da će zime biti još šest nedelja. Naučnici su pokušali da objasne kako to životinja može da predvidi vreme, ali i dalje ne mogu sa sigurnošću da tvrde da su došli do pravog odgovora.

Kako mrmot predviđa vreme?

Naime, naši preci su se često oslanjali na ponašanje životinja i njihov odgovor na vremenske promene, kako bi predvideli samo vreme i tako organizovali setve i žetve. Ali kako to mrmot može znati koliko će trajati zima?

Naime, kada životinja izađe iz svoje jazbine i vidi svoju senku, znači da je nebo kristalno čisto i da nema oblaka. Samim tim, bez oblaka, nema naznaka da će padati sneg ili kiša, te da će temperatura narasti. Naučnici kažu da ovakvo nebo zimi uglavnom označava da nam sledi još hladnih dana.

Naravno, ovo nije uvek slučaj, te se ne može uzeti kao naučno dokazana činjenica da mrmot, jazavac, medved ili pak jež mogu zaista, bez pogreške, da predvide vreme.

31/01/2023 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments