Najbizarnije oblasti koje naučnici istražuju

15/11/2017 11:19

Najbizarnije oblasti koje naučnici istražuju

I dok su nam neke do ovih nauka zadavale pravu muku u srednjoj školi, da li znate za ove bizarne grane nauke, koje se danas izučavaju?

Većina nas shvatila je da grčki sufiks “-logi” znači “proučavanje” i da je ovaj sufiks sastavni deo brojnih naučnih disciplina poput biologije, psihologije i filozofije. Dok nam je u školama bilo možda teško da učimo ove silne “logije”, da li biste radije proučavali ove bizarne nauke?

Gerontologija

U pitanju je nauka o starom dobu, koja se bavi problemima starijih ljudi i procesom starenja. Glavni cilj ove nauke, prema Gernotološkom društvu Amerike, jeste proučavanje efekta starenja.

Kremlinologija

Ova nauka bavi se analizom politike Sovjetskog Saveza i Rusije, a glavna oblast proučavanja jeste Hladni rat. Iako se danas toliko ne proučava i dalje postoje osobe koje se bave ovom naukom.
http://edukacija.rs/wp-admin/post.php?post=47030&action=edit

Veksilogija

Ova nauka bavi se izučavanjem zastava svetskih država. Priznajemo, ova nauka nije tako bizarna, a može čak biti i zabavna.

Dendrohronologija

Definicija ove nauke glasi ovako: “nauka ili tehnika proučavanja datuma događaja koristeći promene u sredini, arheoloških otkrića i karakteristika prstenja na stablima i panjevima drveća.

 

Eshatologija

U pitanju je grana teologije koja se bavi smrću, sudnjim danom i konačnom destinaciji duše, nakon što čovek umre. Naime, ova nauka pokušava da otkrije gde duša odlazi kada umremo.

Kampanologija

U pitanju je nauka o umetnosti zvonjenja zvonom. Možda je za ovu oblast u nauci zaslužan Zvonar Bogorodičine ckve? Bilo kako bilo, ova oblast zalaže se za to da zvonjenje zvona na crkvama i hramovima nije nimalo lak zadatak i daje detaljne opise kako pravilno upotrebljavati zvono.

Tanatologija

Ova nauka bavi se smrću, ali tako što proučava osobe koje su na samrti ili u procesu umiranja.

Oologija

Ova grana ornitologije (nauke o pticama) bavi se proučavanjem i sakupljanjem ptičjih jaja.

15/11/2017 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments