Zašto je slovo “Z” postalo simbol rusko-ukrajinskog sukoba?

08/03/2022 17:20

Zašto je slovo “Z” postalo simbol rusko-ukrajinskog sukoba?

Poreklo simbola, koji nose sportisti i koji se pojavljuje na društvenim mrežama, ostaje misterija, ali je predloženo nekoliko teorija

Šta je simbol “Z”?

Analitičari i vojni eksperti, prvi put su uočili misteriozne simbole u obliku latiničnog slova „Z“ ručno naslikana na ruskim tenkovima i vojnim kamionima koji su se gomilali na ukrajinskoj granici 19. februara, što je dovelo do široko rasprostranjenih spekulacija među zapadnim stručnjacima o tome šta to zapravo znači.

Kako je započela ruska invazija, primećeno je više vojnog hardvera ukrašenog sa „Z“, kao i drugim slovima, uključujući „O“, „X“, „A“ i „V“. Slova viđena na ratnoj tehnici obično su bila uokvirena kvadratima, trouglovima i drugim oslikanim oblicima. Slovo „Z“, kao što je poznato, ne postoji u ćiriličnom ruskom pismu.

Najpopularnija teorija koju koriste vojni stručnjaci prilikom objašnjavanja ovakvih simbola, je da su oni napisani prema područjima gde su ruske trupe obično stacionirane, pri čemu Z potencijalno označava „zapad“.

Drugi veruju da su slova nacrtana u pokušaju da se izbegne prijateljska vatra, dok neki prokremljovski ruski vojni stručnjaci spekulišu da slovo „Z“ predstavlja prezime ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a slovo „V“ ime Vladimira Putina.

Samo rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo nijednu od teorija, već je na svom Instagram kanalu objavilo da „Z“ znači „za pobedu“, a „V“ znači „moć istine“.

Kako je slovo „Z“ postalo simbol rata u Rusiji?

U protekle dve nedelje, „Z“ je od vojnog obeležja postalo glavni simbol javne podrške invaziji Rusije na Ukrajinu.

Samo tri dana nakon invazije, državna mreža RT koju finansira Kremlj, objavila je na svojim kanalima društvenih medija da prodaje robu brendiranu sa „Z“, uključujući majice i dukseve, kako bi pokazala podršku ruskim trupama. Od tada su vlasti organizovale bezbroj skupova širom zemlje, na kojima se mladi Rusi vide kako nose majice sa slovom „Z“, dok izražavaju svoju podršku ratu. Slovo „Z“ je takođe naslikano na velikim stambenim blokovima iz sovjetskog doba i postavljeno na uličnim reklamnim natpisima.

Brojne škole su takođe postavile slike dece koja stoje u „Z“ formaciji. Jedna slika koja kruži internetom od nedelje prikazuje terminalno bolesnu decu iz bolnica u južnom gradu Kazanju, kako formiraju „Z“ kako bi podržali invaziju na Ukrajinu.

Zvaničnici željni da pokažu svoju podršku ratu čak su obećali da će to slovo uključiti u nazive svog regiona. Sergej Civiljev, šef Kemerovske oblasti, saopštio je da je odlučio da preimenuje region i doda slovo „Z“, koji bi od sada mogao da bude KuZbas.

Ovaj simbol je takođe imao ograničenu ekspoziciju van Rusije. U petak su hiljade Srba mašući ruskim zastavama i noseći slova „Z“ marširali kroz Beograd do ruske ambasade u znak javne podrške Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu. U subotu je ruski gimnastičar Ivan Kuliak nosio znak „Z“ dok je stajao pored Ukrajinca Ilije Kovtuna, osvajača zlatne medalje na svetskom kupu u gimnastici u Dohi.

Kako je rusko društvo reagovalo na Z?

Šetajući po Moskvi, povremeno se mogu uočiti automobili na kojima je naslikano „Z“, ali ovaj znak tek treba da uđe u masovnu upotrebu među ruskim stanovništvom.

Rusija ima istoriju promovisanja određenih znakova i simbola kako bi prikupila podršku za svoju vojsku. Tokom aneksije Krima, ova zemlja je snažno promovisala upotrebu narandžastih i crnih prugastih traka Svetog Đorđa. Traka sada uživa veliku popularnost u Rusiji kao način da se pokaže javna podrška ruskoj vladi i vojsci.

Međutim, neki Rusi su zbijali šale sa „Z“. Tokom nedeljnih mitinga širom zemlje protiv Putinove invazije na Ukrajinu, neki demonstranti su viđeni kako drže parole s natpisom „зачем“ (zašto?). Rusi su takođe izašli na internet da objavljuju razne memove u kojima na satiričan način prikazuju „Z“. U jednom, Hari Poter se vidi kako pokazuje Ronu svoj ožiljak u obliku munje, koji je modifikovan tako da prikazuje slovo „Z“.

Ono što baš i nije zabavno je što je slovo „Z“ iskorišćeno za zastrašivanje nekih grupa i organizacija koje se protive ratu, i to na taj način što je crtano na vrata stanova članova dotičnih organizacija.

08/03/2022 17:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments