Zašto su lale omiljeno cveće?

20/05/2020 15:02

Zašto su lale omiljeno cveće?

Kao pravi estetski filter svih društvenih mreža i popularnih storija, kao adekvatan poklon za važne momente i kao svojevrsna uteha u ovo aktuelno prolećno vreme, kada je oprez i dalje važan, bile su i ostale – lale.

Lale su, inače, simbol proleća, potiču iz porodice ljiljana, sade se u jesen, a kada dosegnu svoju punu zrelost, postaju omiljeno cveće u baštama i kao ukras u vazama u brojnim domovima. 

U čemu je njihova čar i kada su se pojavile?

Lala je poznata i kao tulipan. Njeno prirodno stanište je u Aziji, južnoj Evropi i severnoj Africi. Ono po čemu je inače neodoljiva su cvetovi različitih boja, a izuzetno prigodnog oblika, dok te boje mogu biti: bela, crvena, ružičasta, žuta, karmin ili tamnocrvena, purpurna, crna, ljubičasta, a i nijanse tih boja mogu biti različite na cvetovima lala.

Velika potražnja za lalama počinje u 15. veku u Turskoj, gde je ovaj cvet važio za simbol prestiža i bogatstva, šireći se naposletku čitavom Evropom. U to vreme javlja se veliko interesovanje Evropljana za botaniku i baštovanstvo. 

Smatra se da je Ožijer Žizelin de Buzbek bio prvi čovek koji je lale predstavio Evropi. De Buzbek je bio ambasador habzburškog cara Ferdinanda na dvoru sultana Sulejmana Veličanstvenog u Istanbulu. Pre njega, lale se ne pojavljuju nigde – bar to nije dokumentovano ni na jedan način.

Vreme “tulipanskog ludila” u Holandiji

Lale su u Holandiju stigle krajem 16. veka sa područja srednje Azije. Vrlo brzo su postale popularne, a ispostaviće se važne i za životnu egzistenciju, ali ne onu ključno materijalnu. Kasnije se razvilo tržište lala, pa su neki prodavali i kuće zbog njih. 

Jedna zanimljivost vezana upravo za to, ali i sjajna komparacija za prikazivanje uticaja koje je ovo cveće imalo, je 1635. godina. Tada, dve godine pre nego što je tržište doživelo krah, 40 lukovica lala moglo je da se proda za 100 hiljada guldena, dok je godišnja plata kvalifikovanog radnika iznosila 150 do 300 guldena. 

Neverovatno, zar ne?

Neodoljive i dok se piše o njima

Zahvaljujući genetskom inženjeringu, lale postoje u velikom broju najrazličitijih boja, visina i cvetnih oblika, pa zato danas u svetu postoji preko tri hiljade različitih registrovanih sorti lala.

Iako se odavno piše o njima, iako su odavno inspiracija za slikanje i crtanje, a isto tako i metafora za iskrenu ljubav, lale su se tek sa prvim cvetanjem u evropskim baštama počele pojavljivati u knjigama i na slikama u univerzitetskim centrima i bogatim renesansnim gradovima.

Lale kao takve i danas nastavljaju da odišu inspiracijom, luksuzom i elegantnošću.

20/05/2020 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments