Zašto su kitovi tako veliki?

16/05/2018 12:24

Zašto su kitovi tako veliki?

Kitovi predstavljaju najveće životinje koje nastanjuju našu planetu. Naučnici navode da postoje dva razloga koji bi mogli da objasne zašto su ovi sisari toliko veliki. 

Studija koju su sporveli naučnici sa Univerziteta u Stenfordu, pokazala je da oni, jednostavno, moraju biti veliki.

Šta ih čini velikim?

Prvi faktor je očuvanje telesne toplote. Kako žive u vodi i kreću se na velikim dubinama, velična im omogućava da očuvaju potrebnu telesnu toplotu i ograniče njen nepotreban gubitak.

Pogledajte i: Kit ubica naučio da priča ljudski jezik!

Drugi faktor predstavlja količina hrane koju kitovi mogu pojesti i moraju uneti. Ovim toplokrvnim stvorenjima, potrebna je veća količina hrane kako bi održali zdrav rad metabolizma. Naime, ovaj faktor je jako bitan, jer bez obzira koliko toplote kitovi mogu da zadrže, ukoliko ne unose dovoljnu količinu hrane, doći će do nepovoljnog i nezdravog rada metabolizma.

Pogledajte i: Neraskidiva veza čoveka i životinja: Kit spasao ronioca od napada ajkule!

Evolucioni biolog, Kris Venditi, sa Univerziteta u Engleskoj, naveo je da je veličina životinje, izuzetno bitna pri istraživanju drugih stvari vezanih za nju. Veličina jedne životinje može ukazati na njeno kretanje, rad metabolizma i određene potrebe.

Naučnici navode da veće životinje imaju veće i lakše šanse da se izbore za produžetak vrste, i okrenute su raznovrsnijoj hrani.

 

16/05/2018 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments