Staze hodočašća – nastavak

10/12/2020 16:51

Staze hodočašća – nastavak

Staze koje pružaju posebna iskustva i vernicima i tek entuzijastima, pešacima, staze koje nose vanvermensku energiju i nameru da promene život i smisao ljudi koji ih prolaze. Već smo spomenuli čuveni put za Santjago, Inka stazu u Peruu i japansku drevnu stazu Kumano.

Planina Kajlaš, Tibet

Najbolje vreme za posetu ovoj planinskoj stazi je od aprila do septembra. Staza je duga 52 kilometara, a kažu da vam u proseku za prelazak ovih strmina treba tri dana. Penjanje je strogo zabranjeno, obavezni ste da poštujete pravila i hodate samo obeleženom stazom.

Ovaj planinski put hodočašća popularan je već 15 000 godina. Kažu da onaj ko prođe jednom ovu stazu može obrisati sve grehe koje je počinio u životu. Budisti gaje uverenje da onaj ko prođe ova 52 kilometra ove svete planine, 108 puta, može doživetii nirvanu. 

Hodočašće do Kenterberija, Engeska

Put vodi od Londona do katedrale u Ketenberiju, poznati je put hodočašća. Glavna ruta vodi između Vinčestera do Kenterberija, ali je nažalost sada zatvorena za pešake, zbog gustog saobraćaja. Alternativni put je dužine 108 kilometara, to je Put svetog Svitina i za njegov prelazak je potrebno oko dve nedelje. 

Put postaje sveti ili put hodočašće posle nemilog događaja 1170. godine, kada je kralj Henri II zajedno sa svojim vitezima ubio Arhibiskupa od Kenterberija Tomasa Beketa. Beket je ubrzo postao poznat kao čudotvorac i potom je i kanonizovan. 

Čar Dam, Indija

Čar Dam se ustvari odnosi na četiri mesta hodočašća u jednoj državi- Utarahand.

Tradicija nalaže da se mesta posećuju od istoka ka zapadu, ovim redosledom: Jamunotri, Gangotri, Kedarnat i Badrinat. Da posetite sva ova mesta treba vam dve nedelje dok pojedinačne posete mestima možete obaviti za tri- četiri dana. 

Ova mesta su veoma važna za Induse, njihova kultura nalaže da ih pojedinac mora posetiti bar jednom u životu. Za turiste ovo je izvanredna prilika da upoznaju pravu Indiju, njenu „dušu“, kulturu i tradiciju, kao i da uživaju u pravoj lepoti ove zemlje, pešačeći po njenom šarenom tlu.

Godišnje u proseku dolazi i do 300 000 posetilaca  u Indiju samo zbog Čar Dama. Većina počinje put kod hrama Haridvar, dok ima i onih koji polaze iz Rišikešaili Dera Duna, prestonice Utarahanda.

10/12/2020 16:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments