Pronađen fosil džinovskog slepog miša

25/04/2018 09:56

Pronađen fosil džinovskog slepog miša

Ostaci džinovskog slepog miša pronađeni su na Novom Zelandu. Ova vrsta živela je na tim prostorima pre više miliona godina i bila je tri puta veća od slepog miša kakvog danas poznajemo.

Pored toga što je leteo, bio je sasvim u stanju  da hoda po zemlji i to na sve četiri šape, kao i da pomoću njih kopa u potrazi za hranom, kao što su biljke i sitni kičmenjaci.

Međunarodni tim naučnika otkrio je ostatke koji pripadaju porodici slepih miševa koja je nekada nastanjivala delove južne Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike, pa čak i delove Antarktika.

Ostaci su pronađeni na Južnom ostrvu Novog Zelanda, u okolini Sent Batana. Ovu lokaciju naučnici istražuju poslednjih 16 godina.

Naučnici sa Univerziteta Novog Južnog Velsa navode da je u pitanju vrsta koja je imala drugačiji režim ishrane od današnjih slepih miševa, zbog specifičnosti zuba i veličine konstitucije. Pored biljaka, hranili su se i sitnim kičmenjacima.

Otkrivena životinja nazvana je Vulcanops jennyworthyae, po rimskom bogu Vulkanu, što upućuje na tektonske karakteristike Novog Zelanda i po Dženi Vorti, naučnici koja je pronašla fosil. Naime, u pitanju je najčudniji fosil koji je ikada pronađen.

Naučnici objašnjavaju da je nova vrsta slepog miša srodnik kratkorepom slepom mišu sa Novog Zelanda. Na istoj lokaciji otrkivene su i neke druge vrste životinja, kakvih danas nema. U pitanju su ptice koje ne lete, papagaji, krokodili, žabe, kornjače i golubovi.

25/04/2018 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments