Kako je nastao pomfrit?

11/12/2017 14:18

Kako je nastao pomfrit?

Već vekovima, u pečenim krompirićima uživa na milion ljudi širom sveta, a neretko pomfrit je sastavni prilog uz brojna jela. Znate li kako je nastao pomfrit i ko je tvorac ove grickalice?

Istoričari tvrde da ono što danas nazivamo pomfritom (engl. “French fries”- francuski prženo, prženo na francuski način), zapravo je nastao u Belgiji. Krajem 1600-tih godina, seljani u ovom zemlji su imali trend da  za užinu tanko seku ribu, prže je i zatim da grickaju komadiće.

Pogledajte još: Kako je nastao čips?

Prvi pomfrit  istoriji

Međutim, zimi, bilo je veoma teško doći do ribe, pa su za anternativu iskoristili krompir. Naime, seljani su sekli krompir na isti način kao i ribu, pa je tako, prema nekim istoričarima, nastao i najraniji oblik pomfrita. Tokom Prvog svetskog rata, američki vojnici prvi put su imali kontakt s ovim krompirastim zadovoljstvom. Budući da je u južnoj Belgiji dominantan francuski jezik, Amerikanci su nadenuli prisvojni pridev “francuski” koji je u engleskom jeziku ostao i do danas. Što se srpskog jezika tiče, naziv pomfrit potiče iz francuskog “pommes frites”.

Francuski ili belgijski pomfrit?

Ipak, drugi istoričari tvrde da je pomfrit zaista nastao u Francuskoj. Sitno seckani prženi komadi krompira prvi put su se prodavali na uličnim tezgama u Parizu, 1780-tih godina. Tada, uoči Francuske revolucije, krompiri su bili najrasprostranjenija i najjeftinija namirnica i bili su predstavljeni kao hrana običnih ljudi.

Pogledajte još: Istorija Bambijevog Plazma keksa

Kako su se onda Amerikanci zabunili?

U nekim istorijskim spisima predsednika Tomasa Džefersona, spominju se “pommes de terre frites en petites tranches”, odnosno “duboko prženi prethodno sirovi sitni komadi krompira”. Istoričari tvrde da je taj recept stigao od francuskog kuvara Honorea Žulijena, a da je tokom 1850-tih postao popularan recept u brojnim objavljenim američkim kuvarima. Uglavnom, navodno, Džefersonu je 1802. godine za večeru poslužen “krompir na francuski način”. Kasnije, 1856. godine, “francuski prženo” odnosno pomfrit, prvi put je spomenut u “Kuvaru za sluškinje” E.Varena. Nadograđeni recept glasio je ovako: “Francuski prženi krompirići- Isecite sveže krompire u tanke kriške, stavite ih u ključalu mast i dodajte malo soli. Pecite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju, a zatim ih iscedite”.

U 20. veku, engleski termon “french fried” počeo je da se odnosi na proces kuvanja u dubokom ulju, odnosno, na “duboko prženje” brojnih namirnica, poput kolutova luka ili komada piletine.

11/12/2017 14:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments