Upoznajte grad u kojem je zabranjeno umreti

08/06/2018 12:38

Upoznajte grad u kojem je zabranjeno umreti

Gradić na najsevernijem delu planete Zemlje, u arhipelagu Svalbard, interesantan je i poseban po mnogim specifičnim karakteristikama.

U pitanju je Longjir, grad u kojem je ilegalno umreti.

Neobičan gradić na severu

Longjir se nalazi u arhipelagu Svalbard i predstavlja jedno od najsevernijih, naseljenih mesta na planeti Zemlji. U pitanju je najveći i glavni grad pokrajine Svalbard, norveške prekomorske teritorije.

Naselje se prostire preko najvećeg ostrva Svalbarda, između Severnog pola i norveške obale. U njemu živi oko 2.075 stanovnika, od toga 500 studenata lokalnog fakulteta.

Stanovnici nisu kolasični lokalci. Naime, svi su se doselili iz nekog drugog mesta ili države. Postoji nekoliko porodica koje naseljavaju ovaj gradić generacijama, ali se većina uglavnom ne zadržava. Prvi stanovnici grada, bili su rudari, koji su došli iz drugih gradova i naselili se tu zbog posla.

U Longjiru, ljudi šetaju s puškom okačenom o rame. Razlog je predostrožnost u slučaju napada medveda. Iako, ni jedan slučaj još nije zabeležen, stanovnici su uvek na oprezu.

Žuti reflektni prsluci nose se zbog bezbednosti. Naime, kako su zime duge i mračne, vozači slabije vide pešake, ukoliko nemaju na sebi prsluke.

Izuvanje je obavezno, kada se ulazi u ugostiteljske objekte, kako se sneg ne bi unosio unutra. Ovaj običaj nastao je dok su grad naseljavali rudari, koji su se uvek izuvali ispred vrata, kako u prostorije i objekte ne bi unosili ugalj. Papuče spremno čekaju svakog putnika namernika.

Iako malo poznato mesto, ovaj gradić može da se pohvali najvećom kolekcijom vina na svetu. U vinskom podrumu restorana Huset, nalazi se više od 30 hiljada različitih vina iz celog sveta.

Zanimljivo je da ulice ovog grada nemaju imena, nego brojeve i da Sunce ne izlazi skoro četiri meseca. Ova pojava poznata je kao polarna noć.

Zašto je ilegalno umreti u ovom gradu?

Longjir je grad koji ima malo groblje, ali u poslednjih 70 godina, nijedna osoba nije sahranjena na ovom groblju, iz razloga što se tela nikad ne raspadnu. Naime, stručnjaci su otkrili da su tela savršeno očuvana zbog smrznutog zemljišta. Iz istog razloga, gotovo je nemoguće iskopati rupu.

Posmrtni ostaci šalju se u državu pokojnika ili se kremiraju.

08/06/2018 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments