„Otvorena vrata“: Serija koja prevazilazi sve

28/04/2020 12:24

„Otvorena vrata“: Serija koja prevazilazi sve

Ovo bi mogla da bude subjektivna konstatacija, ali da bismo o tome toliko detaljno polemisali, morali bismo da uđemo u istoriju i samu srž i kontekst svih serija od SFRJ Jugoslavije do danas, za šta bi na trebalo vremena.

Od „Balkan ekspresa“, „Boljeg života“, „Policajca sa petlovog brda“ i „Srećnih ljudi“, preko „Kraja dinastije Obrenović“, „Složne braće“, „Lisica“ i „Crnog Gruje“ do serija „Selo gori, a baba se češlja“ „Pozorišta u kući“ i „Greha njene majke“ – svaka autentičnost je evidentna, ali među navedenim i ne navedenim ima i šablona. 

Ipak, serija „Otvorena vrata“ i dalje je neprevaziđena. 

Ona je simbol mladih generacija, koje su stasavajući devedesetih oformile svoje političke i društvene stavove, počeli da rezonuju svakodnevicu, a i da prepoznaju rane obrise feminizma u jednom zatvorenijem društvu. 

Ne smemo da isključimo ni to da je prikazana porodica u punom smislu te reči – dakle, onako kako je iza zatvorenih vrata, ali uvek, nekako, „otvorenih“.

Garda glumaca bio je odmah na početku pun pogodak i serija je već u tom smislu dobila na težini.

Autentično

Srpske serije su tada, i danas, imale stil u kom su nastajale, istu stvar sa kojom su „flertovale“ i šta su kopirale u nekim delovima sa jedne na drugu. Eventualno smo nešto prepisivali i iz regiona, ili iz Amerike. 

O devedesetim možda više nema šta novo da se kaže, ali svaka umetnost koja je nastajala kao odgovor na te godine, pogotovo sa ovakvom dozom autentičnosti, nikada ne sme da se zaboravi. Od Vesne Trivalić, pa preko svih glumaca.

Radnja

Iza „otvorenih vrata“ nalazi se jedna građanska beogradska porodica: Katarina Anđelić Cakana, njen bivši suprug Dragoslav Jakovljević, njihova deca Vojkan i Milica, Cakanin brat Svetislav Anđelić Bata i njegova ćerka Ana, komšinica Angelina i komšija Ugrinović. 

Oni žive, ponašaju se, komuniciraju, svađaju se, mire, vređaju (na izrazito inteligentan način), vole se, obračunavaju, prate šta se dešava oko njih, žale i nastavljaju dalje. 

Cakana i njene glasne misli

  • Ja sam Katarina Anđelić, konceptualni umetnik, vajar, humanista, bivša žena i tako dalje, i tako dalje,
  • Postoji samo jedna stvar, koja me sto puta više ubija od novokomponovanih narodnjaka u cik zoru – optimizam. Ne mogu da podnesem taj lažni, ničim izazvani, potpuno nemotivisani optimizam,
  • Niti umem sa ljudima, niti me to zanima,
  • Boli me duša kad vidim kako rasipam svoj život, a kako je moglo da bude.

Scenario za seriju pisalo je devet scenarista, a najpoznatiji su Biljana Srbjanović i Ivan Lalić. Nastavak serije počeo je da se snima 2013. godine.

Foto: Alo.rs

28/04/2020 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments