Novi trend u svetu: Bez menija u restoranima

09/02/2016 09:52

Novi trend u svetu: Bez menija u restoranima

Šta je prvo što uradite kada sednete za sto u nekom restoranu? Najčešće je prelistavanje menija u potrazi za onim što biste jeli.

Naravno, kada negde redovno idete i imate uvid u to šta se nudi u tom restoranu, a šta od toga najviše volite – često ni ne pogladate meni.

Upravo su se time vodili i veliki restorani u Britaniji koji su odlučili da ukinu menije – nego da svojim gostima nude samo ono najbolje i ono što sigurno vole.

Na ovaj način smenjiće se izbor jela, pa samim tim i višak hrane koji se baca, a kuvari će moći da budu kreativniji i da svaka porcija bude jedinstvena.

Prvi je prošle godine meni iz svog restorana izbacio jedan Šveđanin, koji je četiri godine pratio šta njegovi gosti vole da jedu.

Nakon što je došao do zaključka da se gosti najčešće oslanjaju na ono što im konobar preporuči – shvatio je da su menii u potpunosti nepotrebni.

Veliki broj gostiju se oslanja ili na preporuku ili na umeće kuvara, pa traže i da ih iznenade – kada nisu sigurni ni šta im se jede, a znaju da je hrana svakako dobra.

Osim što se bez menija povećava poverenje gostiju prema kuvaru i što se više njihovih želja ispunjava, na ovaj način se smanjuje i količina namirnica koje se bacaju.

Meni se uglavnom sastoji od velikog broja jela za koje je poterbno puno različitih namirnica. Za neka jela se koriste namirnice koje ne idu ni u jedno drugo jelo – i ako to jelo niko od gostiju nije tražio, često dolazi do bacanja svih tih namirnica jer su neupotrebljene.

Smanjena količina bacanja hrane znači da je restoran uštedeo novac za kupovinu često bespotrebnih naimirnica koje moraju imati – samo zato što imaju meni.

09/02/2016 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments