Ova boja je kriva za nesanicu?

03/07/2018 09:48

Ova boja je kriva za nesanicu?

Krivce za loše stvari koje nam se dešavaju svakodnevno, koji tako i utiču na celokupno funkcionisanje i zdravlje uopšte, nalazimo u okruženju. Često su nam “drugi” krivi, za sve nedaće koje nas zadese, pa tako i ovom slučaju. 

Naime, glavni krivac za nesanicu nije stres, nismo ni mi sami jer ne nalazimo dovoljno vremena za odmor, nego, prema tvrdnjama stručnjaka, određena boja.

Bojama protiv sna

Pored brojnih tema, podataka i informacija o štetnosti veštačkog svetla i prekomerene upotrebe mobilnih i drugih uređaja, ljudi ne odustaju.

Nedavna statistika, samo jedna u nizu, koja obuhvata ovakvu tematiku, pokazala je da bi pre odlaska u krevet trebalo izbegavati upotrebu pametnih uređaja, odnosno mobilnih telefona. Naime, ekrani ovih pametnih uređaja, emituju boju cijan koja uzrokuje nesanicu.

Poznata je i činjenica da se velika količina vremena, tokom dana, utroši na gledanje u pametne uređaje.

Tim naučnika sa Univerziteta u Mančesteru otrkrio je da je za video ekrane karakterističan visok nivo cijan boje. Cijan utiče tako što smanjuje proizvodnju melatonina, odnosno hormona sna.

Ispitanici koji su bili izloženi ovoj boji, imali su dosta manje melatonina, pokazali su rezultati istraživanja.

Novo dostignuće u svetu tehnologije je nova vrsta ekrana koja sadrži podešavanja nivoa boje cijan.

O kakvoj boji je reč?

Boja cijan dobija se kombinacijom plave i zelene boje, u standardnim ekranima. Kod verzija koje poseduju podešavanja, smanjenje nivoa ove boje naglo bi uticalo na kvalitet sna.

Stručnjaci savetuju, da se izbegava dugo gledanje u ekran, u vreme pred spavanje, bar dok se ne pojave nove verzije ekrana u prodaji.

03/07/2018 09:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments