Ove navike zapravo usporavaju metabolizam

09/10/2017 11:05

Ove navike zapravo usporavaju metabolizam

Iako smo dosad čitali bezbroj tektova o tome kako da ubrzamo rad našeg organizma i tako izgubimo višak kilograma, stručnjaci upozoravaju da većina tih saveta nudi dezinformacije.

Kako kaže Lin Genet Recitas, nutricionista iz SAD, saveti o tome kako da ubrzamo metabolizam mogu ponekad imati samo trenutne efkete. Prema njoj, potrebno je zapravo promeniti tri ključne navike.

Voda

Prema Lin, većina ljudi je zapravo konstantno dehidrirana. “Mnogo njih pije vodu tek onda kada oseti žeđ, a to je samo simtpom da smo već dehidrirani”, kaže ova nutriciostkinja i dodajte da je minimalna dnevna količina vode potrebna svakom čoveku oko dve litre.

Hrana protiv upala

Ukoliko se nakon obroka osetite naduveno, telo tada zapravo poručuje da hrana koju ste pojeli nije dobra za vas. Umesto toga, stručnjaci savetuju da u ishranu uvedete takozvanu “antiupalnu hranu”, koja je ključna za pravilan rad organizma. Ova hrana zapravo podiže nivo kortizola i utiče na izbalansiran rad štitne žlezde. Stoga, svakodnevno konzumirajte paradajz, španat, jagode ili bademe.

Previše vežbanja

Kada želimo da izgubimo višak kilograma, pored promene načina ishrane, odlučimo se i na vežbanje. Međutim, u samom početku, povučeni željom da smršamo, možemo i te kako da preterujemo. Međutim, intenzivna fizička aktivnost utiče na poremećaj u lučenju hormona i na rad štitne žlezde, koja zapravo upravlja i organizmom.

09/10/2017 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments