Kako izbeći trovanje hranom?

13/08/2022 12:32

Kako izbeći trovanje hranom?

Tokom leta i vrelih dana često dolazi do problema trovanja hranom. 

Naime, najčešće je reč o salmoneli, bakteriji koja izaziva trovanje, a koja se nalazi u mlečnim proizvodima, jajima i mesu.

Izbegnite trovanje

Trovanje hranom tokom leta je često, a najčešći uzročnik je bakterija salmonela koja se skriva u mesu, jajima ili mlečnim proizvodima. Stručnjaci apeluju na adekvatno čuvanje hranom, jer u najvećem broju slučaju do trovanja dolazi usled loše higijene u kuhinji i pogrešnog čuvanja namirnica.

Izbegnite neprijatnosti kao što su bol u stomaku, dijareja, mučnina, slabost i glavoboja, a koje trovanje može da izazove.

Mlečne proizvode kupujte sveže i samo one koji se čuvaju u frižideru. Kako biste bili uvereni da ste kupili sveže meso, tražite od mesara potrebne informacije i da to isto meso pripremi pred vama, na primer da ga samelje, ukoliko vam je potrebno mleveno.

Pre pripremanja obroka, namirnice operite pod mlazom mlake vode. Vodite računa da kuhinja, uključujući sve elemente i pribor budu besprekorno čisti.

Namirnice koje moraju termički da se obrađuju, moraju da se kuvaju ili peku dovoljno dugo, a to se odnosi na ribu, jaja i morske plodove.

Odlažite hranu u čistim ambalažama, u frižideru na odgovarajućoj temperaturi. Posebnu pažnju obratite na rok trajanja namirnica.

Ne kupujte hranu na kioscima.

U slučaju trovanja…

Ukoliko dođe do trovanja hranom, nekoliko sati ništa ne konzumirajte.

Stručnjaci preporučuju prepečeni hleb, bareni pirinač, šargarepu ili krompir i izbegavanje masne i pržene hrane, kao i mlečnih proizvoda, kafe, gaziranih i alkoholnih pića.

13/08/2022 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments