Zdrav jutanji ritual!

04/12/2015 12:19

Zdrav jutanji ritual!

Za mnoge ljude jutro znači – velika šolja kafe za razbuđivanje. Međutim, postoji način da svoje jutro započnete bolje za svoj organizam, a da pritom ne izbacite svoj omiljeni napitak.

Iako stručnjaci predlažu i druge navike koje mogu da pomognu da se ujutru lakše i brže razbudite i pripremite za novi dan, ipak se ljubitelji kafe teško i nerado odriču svoje navike.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, najbolje bi bilo da ujutru preskočimo kafu, a da umesto nje popijemo čašu tople vode sa malo isceđenog limuna. Međutim, ima onih koji bez svoje jutarnje kafe jednostavno ne mogu.

Poznato je da kafa sama po sebi nije štetna za naš organizam, ali je potrebno konzumirati je u ograničenim količinama.

Sve prednosti kafe mogu biti potisnute ukoliko u nju stavljate šećer i mleko, a ukoliko kafu konzuirate nekoliko puta u toku dana, počevši od one jutarnje, potrebno je da znate kako da ovu naviku pretvorite u zdrav ritual:

Prvo čaša vode

Ukoliko svako jutro pijete kafu bilo bi dobro da pre nje popijete čašu ili dve vode, po mogućstvu tople – kako ne biste šokirali još ugrejano telo od spavanja.

Kako ne biste zaboravili da popijete vodu čim se probudite, ostavite pre spavanja čašu vode pored kreveta, kako biste to videli odmah kada otvorite oči – manje su šanse da ćete zaboraviti.

Bez zaslađivača i dodataka

Svi oni koji piju više šoljica kafe u toku dana trebalo bi da izbegavaju sve veštačke dodatke ovom napitku, jer su toksični i loši za naš organizam.

Osim toga, konzumirajte samo najzdravije i najbolje sastojke uz kafu, ukoliko imate potrebu za tim. Ako stavljate u kafu mleko – zamenite kravlje mleko bademovim ili pirinčanim, a povremeno možete sipati i sojino.

Ako sladite kafu – izbegavajte beli šećer, a umesto njega konzumirajte smeđi šećer, med ili sirup od agave.

Lekoviti začini

U prirodi postoje biljke koje na najbolji način mogu da poboljšaju prednosti kafe. Tako antioksidanti i lekoviti začini mogu da poboljšaju i ukus i pozitivno dejstvo koje kafa prirodno ima.

Ukoliko u samlevenu kafu stavite suvo iki sveže začinsko bilje, kao što je karanfilić, cimet ili rogač, vaš omiljeni napitak će imati novo pozitivno dejstvo na vaš organizam – jer će se konzumiranjem ovako poboljšanog napitka ubrzati vaš metabolizam.

Kokosovo ulje kao dodatak

Iako deluje čudno, kokosovo ulje je odličan dodatak kafi. Na ovaj način kafa će biti odličan izvor masnih kiselina čime se na brz, jednostavan i efikasan način ojačava imunitet, a sadržaće i laurinsku kiselinu, brojne minerale i vitamine.

Ispijanje kafe – pozitivan ritual

Ako svako jutro pijete kafu potrudite se da ovaj ritual pretvorite u svoj omiljeni deo dana, kada ste opušteni, kada imate vremena da uživate i započnete dan na najlepši mogući način.

Dok na miru ispijate svoj omiljeni napitak možete razmišljati o tome na čemu ste sve zahvalni, ali i da napravite plan za predstojeći dan ili naredne dane kako biste ih proveli na što bolji način.

Jutarnja kafa može biti vaša navika koja će unaprediti i vaš dugovni život, tako što ćete ovaj deo dana odvojiti samo za pozitivne misli i prikupljanje pozitivne energije.

04/12/2015 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments