7 grešaka pri tuširanju koje svi pravimo

06/03/2023 10:18

7 grešaka pri tuširanju koje svi pravimo

Dermatolozi su otkrili naučestalije greške pri tuširanje koje svi pravimo, a da to ni ne znamo. U nastavku saznajte kako da se tuširate pravilno, zdravo i temeljno.

Greške pri tuširanju

1. Pranje skalpa noktima

Dobra masaža skalpa i te kako pomaže da koža glave bude zdrava, a vlas jača. Ipak, ukoliko skalp perete noktima, grebete kožu i oštećujete i skalp i kosu. Radije skalp perite prstima, izbegavajući da to činite noktima.

2. Pogrešan sapun

Sapuni bez ikakvih sastojaka za hidrataciju, kao što su antibakterijski sapuni, isušuju kožu, dovode do perutanja i pucanja kože. Zato, pre kupovine sapuna, proverite da li ima hidratantne sastojke u sebi.

3. Preugačko tuširanje

Svi volimo da stojimo ispod tuša minutima, naročito ispod vrelog tuša. Međutim, na ovaj način štetimo koži, jer toplija voda širi pore, uklanja prirodna ulja na koži, a što se duže tuširamo, to više isušujemo kožu.

4. Regenerator

Većina ljudi izbegava da regenerator nanosi na skalp, što je greška. Ovaj preparat treba da se nanosi duž cele kose, od korena ka krajevima, jer je i vašoj koži glave potrebna hidratacija, kako ne bi došlo do svraba i iritacije.

5. Agresivno tuširanje

Najčešće, kada koristimo krpice i sunđere za tuširanje, ribamo kožu veoma agresivno. To utiče na uklanjanje prirodne barijere na koži, te ona postaje osetljivija. Nežnije prelazite sunđerom preko kože tokom tuširanja.

6. Ispiranje

Veoma je važno da isperete svu sapunicu i proizvode za kosu sa tela. Ukoliko ostane sapunica, može doći do pojave peruti, akni i iritacija na koži.

7. Losion

Ne čekajte sa mazanjem losiona nakon tuširanja, već to učinite dok je koža još vlažna. Najbolje je da na nju nanosite neko od ulja, poput kokosovog ili maslinovog, dok se još niste obrisali peškirom, a da zatim peškirom utapkate višak ulja sa kože.

06/03/2023 10:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments