Koji su uzroci gubitka pamćenja?

03/04/2020 10:31

Razlog za gubitak pamćenja može biti dehidratacija. Ako želite dobro pamćenje potrudite se da se zdravo hranite – jedite što manje masnoće, a unosite puno nutrijenata, pijte dosta tečnosti i dovoljno se odmarajte. Bitno je i da budete fizički aktivni, kako za zdravlje ostatka tela, tako i mozga.

Ishrana je ključna ako želimo da sprečimo probleme sa pamćenjem. Hemijski procesu u mozgu su uslovljeni onim što jedemo, tako da naš način razmišljanja i sposobnost pamćenja umnogome zavise od onog što jedemo.

Stručnjaci savetuju da ne preskačete doručak. Takođe, u vašu ishranu uvrstite riblje ulje, koje zbog sadržaja masnih kiselina stimuliše moždanu aktivnost.

Evo koji su najčešći razlozi za gubitak pamćenja:

  • Dehidratacija organizm

Akutna dehidratacija može biti uzrok kratkoročnog gubitka memorije. Da biste popravili sizuaciju dovoljno je da popijete hladnu limunadu i da u buduće povedete računa da unosite dovoljno tečnosti.

  • Nedovoljno sna

San pomaže mozgu da učvrsti nova saznanja i iskustva, pa čak i da kompletira sećanja koja su delimično zaboravljena. U toku sna dolazi do učvršćivanja nervnih ćelija mozga, što stimuliše proces učenja i pamćenja.

Vitalna iscrpljenost organizma se javlja ako ne spavate između 7 i 9 sati. 

  • Nedovoljno fizičke aktivnosti

Da bi vaš mozak savršeno funkcionisao i da biste sprečili rupe u pamćenji, neophodno je da budete dovoljno fizički aktivni. Fizička aktivnost utiče na cirkulaciju krvi u mozgu, koja je jako bitna za stvaranje nervnih ćelija.

  • Depresija

Gubitak pamćenja i loša koncentracija su postale čest simptom u današnjem vremenu. Do sada je taj simptom bio karakterističan za ljude koji imaju neki zdravstveni problem ili su u poznim godinama, a sada se on javlja i kod mladih koji su pod stresom.

U tom kontekstu, problemi sa pamćenjem su posledica depresije, anksioznosti ili fobija. Mozak ima sposobnost da zaboravlja negativna iskustva, a ovo je odbrambeni mehanizam koji nam pomaže da nastavimo dalje i ostanemo psihički zdravi. Nakon što prođemo kroz stresan period memorija će se vratiti.

03/04/2020 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments