Blagotvorna dejstva ulja od cimeta

24/01/2023 12:38

Blagotvorna dejstva ulja od cimeta

Zdravstveni benefiti cimeta odavno su poznati, pa zato i ne čudi što i ulje od ovog začina ima brojna blagotvorna dejstva po naše zdravlje. U nastavku otkrijte i koje.

Jača imunitet

Zbog antioksidanata, ali i mangana, kalcijuma, vlakana i gvožđa, cimetovo ulje jača imuni sistem. Uz to, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Stabilizuje šećer u krvi

Studije su pokazale da konzumiranje suplemenata cimeta dva puta dnevno 90 dana poboljšava nivo hemoglobina A1C, kod onih koji pate od dijabetesa. Cimetovo ulje ima iste benefite kada je stabilizacija nivoa šećera u krvi u pitanju.

Smanjuje napade gladi

Samo dve kapi cimetovog ulja razmućenog u toploj vodi umanjuju želju za prejedanjem, naročito noću. Isti efekat ima i sam miris cimetovog ulja, ukoliko ga lagano udišete pre samog obroka. Cimetovo ulje smanjuje apetit i sprečava prekomeran unos hrane.

Brže zarastanje rana

Iako su studije pokazale da ulje od cimeta ubrzava zarastanje rana, ono takođe sadrži sastojke koji mogu da izazovu iritaciju. Zato, ne nanosite ulje direktno na kožu, već ga koristite u vidu obloga.

Bolje varenje

Ispijanje tople vode sa nekoliko kapi cimetovog ulja ubrzava varenje i sprečava pojavu zatvora.

Gljivične infekcije

Zbog sastojaka koje sadrži, cimetovo ulje umanjuje gljivične infekcije na koži i noktima. Međutim, isto kada je u pitanju i zarastanje rana, ulje ne nanosite direktno na kožu.

Bolesti desni

Cimetovo ulje ima antibakterijsko dejstvo koje sprečava pojavu karijesa i bolesti desni. Nekoliko kapi ulja pomešajte sa pastom za zube ili pak samo na četkicu nanesite ulje i umasirajte ga u desni i zube.

24/01/2023 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments