Kako sprečiti jednu od najtežih bolesti starosnog doba?

20/02/2020 11:43

Kako sprečiti jednu od najtežih bolesti starosnog doba?

Definiše kao stečeno sniženje mentalnih sposobnosti u najmanje dve oblasti (na primer: pamćenje i govor, pamćenje i opažanje, orijentacija u prostoru i opažanje itd.) i vremenom se pogoršava.

Iako dolazi sa godinama, demencija se može prolongirati ili izbeći pravilnim “održavanjem” moždanih aktivnosti tokom života.

Stručnjaci su se bavili pitanjem – šta to utiče na pojavu demencije i koje aktivnosti bi mogle da je spreče – pa je nakon niza istraživanja dokazano da mnoge aktivnosti koje zahtevaju umni napor mogu da održe mentalno zdravlje i u dubokoj starosti.

Naime, manje gledanja televizije, čitanje knjiga i literature koja podrazumeva logičko razmišljanje i povezivanje, ali i rešavanje ukrštenica mogu biti dovoljni ukoliko se obavljaju redovno i kontinuirano.

Kondicija moždane aktivnosti

Upravo je održavanje kondicije u moždanoj aktivnost ključno za izbegavanje demencije. Cilj je što duže održavati mozak aktivnim, na čemu bi trebalo da počne da se radi još u mladosti, odnosno pre nego što prirodno nivo inteligencije ne počne da opada, što se događa svim ljudima.

U očuvanju mentalne snage pomažu i sadržajni razgovori, slušanje zahtevne muzike, šetnja i boravak u prirodi.

20/02/2020 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments