4 začina koji će održati idealnu kilažu tokom praznika

22/12/2022 09:59

4 začina koji će održati idealnu kilažu tokom praznika

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, veoma nam je teško da se odupremo svim đakonijama. Uz izbegavanje ove hrane, prva pomoć pri sprečavanju nagomilavanja viška kilograma tokom praznika, mogu vam biti i sezonski začini.

Zimska čarolija je upotpunjena tek kada osetimo miomirise standardnih sezonskih začina, poput cimeta i karanfilića. Ove arome sastavni su deo većine božićnih kolača i pića, a pored ukusa, ovi začini mogu da vam pomognu da tokom zime održite idealnu telesnu težinu.

Cimet

Uz to što cimet utiče na jačanje imunog sistema, ovaj začin poboljšava rad metabolizma, te potpomaže u gubljenju viška kilograma. Istraživači su pokazali da cimet sprečava sve simptome metaboličkog sindroma kao što je povećanje masnih naslaga, visok nivo šećera u krvi, visak krvni pritisak i nivoe holesterola i triglicerida.

Muškantni oraščić

I ovaj začin, poput karanfilića, najčešće se stavlja u praznična, topla pića. Naučnici su otkrili da muškantni oraščić ima nekoliko nutrijenata koji utiču na regulisanje telesne težine, dijabetesa i stanja uzrokovanih prevelikim viškom kilograma.

Karanfilić

Uz to što je karafinlić sastavni deo mnogih prazničnih pića i kolača, nedavna studija pokazala je da ovaj začin igra ključnu ulogu u metaboličkim poremećajima. Karanfilić pomaže u regulisanju procesa u organizmu.

Đumbir

Pored toga što ovaj ljuti začin uklanja bol i zapaljenja, đumbir balansira nivo šećera u krvu, što je ključno za održavanje telesne težine. Uz to, đumbir uklanja loš holesterol i prirodni je lek za borbu sa dijabetesom.

22/12/2022 09:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments